donderdag 19 maart 2015

NOS herziet afspraken FOX Sports, onderzoek CvdM loopt door

Op aandrang van het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de NOS afspraken met Eredivisie Media en Marketing CV (EMM) over betaalzender FOX Sports aangepast. De NOS was eerder overeengekomen om vooruitlopend op de live wedstrijden van de Eredivisie een nieuw programma uit te zenden waarin verwezen zou worden naar live uitzendingen bij Fox Sports. Hoewel van een nieuw programma uiteindelijk geen sprake is geweest, is de afspraak hierover nu komen te vervallen. Daarnaast was vastgelegd dat voetbalanalisten met vermelding van hun afkomst van FOX Sports commentaar zouden geven in het NOS programma Studio Voetbal. Ook deze verplichting is nu ongedaan gemaakt.

In de ogen van het Commissariaat bood de NOS daarmee een platform voor de groei van de betaalzender Fox Sports waardoor voor de kijker niet transparant was dat commerciële beïnvloeding was beoogd. Om die reden legde het Commissariaat een last onder dwangsom op. Deze kon oplopen tot € 1 miljoen als de afspraken niet voor 18 maart zouden zijn aangepast.
De afspraken zijn nu naar genoegen van het Commissariaat aangepast. Hiermee is in ieder geval bereikt dat de NOS niet langer het dienstbaarheidsverbod overtreedt. Het brede onderzoek van het Commissariaat naar de activiteiten van de NOS rond het Eredivisievoetbal loopt nog door. Dat richt zich nu vooral op andere Mediawettelijke vereisten en is verbreed naar andere partijen, waaronder de STER. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kunnen nadere maatregelen volgen.


Het lopende onderzoek draagt bij aan de uitvoering van de prioriteiten van het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat ziet dit jaar in het bijzonder toe op de transparantie en onafhankelijkheid van media. Programma-aanbod van de publieke omroep moet op basis van eigen redactionele keuzes en onafhankelijk van commerciële invloeden tot stand komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten