donderdag 11 oktober 2012

Arbitragecommissie KNVB: Stichting Sportpromotie "De Treffers" tegen Grot: werknemer moet schadevergoeding betalen voor opzeggen van niet opzegbare arbeidsovereenkomst





De feiten
Grot is op 31 januari 2012 een tweetal arbeidsovereenkomsten aangegaan met De Treffers.
De eerste arbeidsovereenkomst  betrof een arbeidsovereenkomst waarbij Grot bij De Treffers in dienst trad in de functie van voetballer voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 30 juni 2011.
De tweede arbeidsovereenkomst is - voor dezelfde functie - aangegaan voor de periode van 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2013. Daarin is onder meer het volgende bepaald.
-          artikel 1 lid 2: "Indien Medewerker deze arbeidsovereenkomst tussentijds wenst te beëindigen,  is de Stichting bereid mee te werken aan een beëindiging met wederzijds  goedvinden indien Medewerker  of een door Medewerker  aan te wijzen derde i.v.m. de voortijdige beëindiging van deze overeenkomst een (nader)  door de Stichting te bepalen vergoeding betaalt.".
-          artikel 3 lid 1: "Medewerker treedt in dienst voor een gedeeltelijk dienstverband. De
arbeidsduur bedraagt gemiddeld  6 uur per week. Evenwel bestaat de mogelijkheid dat met de werkzaamheden in voorkomend geval meer uren zullen zijn gemoeid, overigens  zonder dat zulks aanleiding  zal zijn tot wijziging  van het salaris."
-          artikel4.1: "Het basissalaris per seizoen bedraagt  het bruto equivalent  van € 3.000,00 netto (inhouding  volgens belastingtabel schijf 1). Onder seizoen wordt in deze overeenkomst verstaan de periode van 1 juli van enig jaar t/m 30 juni direct daaropvolgend. Dit basissalaris is inclusief een vakantietoeslag van 8%."
-          artikel4.3: "Medewerker heeft aanspraak  op een (wedstrijd)premie- en/of bonusregeling overeenkomstig het bepaalde in bijlage I en 11. Over de premie/bonus wordt geen vakantietoeslag betaald.
-          artikel 5 lid 1:"De  Stichting draagt zorg voor aanmelding door de Vereniging ter registratie  bij de KNVB van het onderhavige dienstverband."

Tussen Grot en met name de trainer van de Vereniging De Treffers zijn kort na de aanvang van het seizoen 2011-2012 problemen ontstaan. Eind september laat Grot aan de Treffers weten dat hij toch zal blijven
Echter, op 30 september 2011, heeft Grot aan de heer Langeveld het volgende sms-bericht gestuurd: "Sorry  mr Langenveld  Ik heb toch de beslissing gemaakt om het toch te doen ik Kom vanaaf met de overschrijving en mijn Werk contract hoop op uw medewerking gr gil "
De heer Langeveld heeft daarop de volgende sms-berichten aan Grot verstuurd:
"Je hoeft niet te komen geven geen overschrijving" en "Lijkt me ook beter dat we deze zaak laten bezinken en dat je ft bij delrefters wegblijf ben diep teleurgesteld."

Het geschil
Partijen verschillen van mening over de vraag of Grot de arbeidsovereenkomst tussen partijen al dan niet heeft opgezegd en (derhalve) aan De Treffers de gefixeerde schadeloosstelling is verschuldigd. Voorts verschillen partijen over de omvang van het Grot toekomende salaris, zowel over de periode tot de vermeende opzegging en - ingeval niet van opzegging sprake is geweest - over de periode daarna.

Standpunt De Treffers
De Treffers stelt zich op het standpunt dat Grot de arbeidsovereenkomst per 30 september  2011, althans op 1 februari 2012, met De Treffers heeft opgezegd en die opzegging hem jegens De Treffers schadeplichtig maakt. De Treffers vordert als schadeloosstelling het loon dat Grot tot het einde van de arbeidsovereenkomst - 1 juli 2013- in de visie van De Treffers zou hebben genoten. Bij de berekening van de hoogte daarvan heeft De Treffers zowel het gehele basisloon over de periode tot 1 juli 2013 meegewogen als de ingeschatte wedstrijdpremies voor de resterende duur van het contract samengeteld.
Standpunt Grot
Grot stelt zich op het standpunt dat hij de arbeidsovereenkomst niet heeft opgezegd, althans dat hij dat niet per 30 september 2011 heeft gedaan. Grot stelt dat de arbeidsovereenkomst na 30 september 2011 is doorgelopen en hij recht heeft op doorbetaling van zijn salaris. Daarnaast  stelt Grot dat zijn arbeidsovereenkomst niet voldoet aan de richtlijnen van de KNVB. Grot heeft gewezen  op het Uitvoerings­/wijzigingsbesluit Topklasse en contractspelers in het amateurvoetbal. In bedoelde besluit is onder 4 bepaald dat de omvang van de arbeidsovereenkomst ten minste12 uur per week dient te bedragen en een contractspeler minimaal het voor hem geldende minimumjeugd)loon dient te verdienen.
Grot stelt dat De Treffers maar salaris voor 6 uren per week heeft uitbetaald,  terwijl Grot, gelet op bedoeld besluit, recht had op loonbetaling over 12 uren en hij derhalve nog recht heeft op een arbeidsvergoeding voor 6 uren per week over de periode januari 2011 tot en met 31 augustus 2011. Volgens Grot komt dit neer op een extra nettoloon van totaal € 2.000,--. Daarnaast heeft Grot het loon gevorderd over de periode van1 september 2011 tot en met 31 januari 2012 op grond van een arbeidsduur  van 12 uren per week. Grot stelt dat deze vordering neerkomt  op een netto bedrag van € 2.500,-­een hij derhalve nog recht heeft op nettoloon ten bedrage van totaal € 4.500,--.

Oordeel arbitragecomissie
In de gesprekken eind september is namens De Treffers getracht Grot voor de club te behouden. Grot daarentegen heeft De Treffers medegedeeld dat indien De Treffers niet zou meewerken aan de door Grot gewenste overschrijving naar WKE te Emmen, Grot niet meer voor De Treffers wilde uitkomen. Na diverse gesprekken eind september 2011 heeft Grot uiteindelijk op 29 september 2011 De Treffers expliciet toegezegd dat hij toch bij De Treffers zou blijven en hij daarmee zijn contract zou voortzetten. Vervolgens heeft hij echter per sms op 30 september 2011 via de heer Langeveld aan De Treffers bericht
dat hij daarop terugkwam dus niet meer voor De Treffers wilde uitkomen en met De Treffers wilde komen tot directe overschrijving en inlevering van zijn werkcontract  Nu De Treffers al eerder aan Grot had medegedeeld dat men Grot aan zijn arbeidsovereenkomst wenste te houden en niet aan overschrijving zou meewerken en Grot desondanks langs de hiervoor bedoelde lijn De Treffers heeft bericht dat zij hij op zijn oorspronkelijke beslissing om bij De Treffers te blijven terugkwam, mocht De Treffers- juist in het licht van het eerdere overleg tussen partijen - als een opzegging van de arbeidsovereenkomst beschouwen. Grot is daarna ook niet meer bij De Treffers geweest, noch heeft hij op een andere wijze met De Treffers contact gezocht.
Dat aan Grot, zoals door hem is gesteld, een instructie is gegeven om zijn arbeid niet verder te verrichten na zijn sms van 30 september 2012 en hij daarom niet bij De Treffers is verschenen, wordt door de arbitragecommissie niet gevolgd. Uit het sms­ bericht van 30 september 2011 van de heer Langeveld wordt een dergelijke
non-actiefstelling door de arbitragecommissie niet afgeleid; de heer Langeveld reageert in zijn bericht van 30 september 2011 op de aankondiging van Grot dat hij diezelfde dag naar de club zou komen met zijn werkcontract en overschrijvingpapieren. Dat heeft de heer Langeveld afgehouden.
Dat Grot de arbeidsovereenkomst niet wenste voort te zetten en direct en aansluitend voor WKE te Emmen wenste te gaan spelen, blijkt voorts uit het feit dat de voorzitter van WKE direct na 30 september 2011 daartoe contact met de heer Janssen heeft opgenomen. Grot is ook aansluitend daadwerkelijk in Emmen als fitnesstrainer begonnen.
Uit het bericht van Grot van 30 september 2011 en de genoemde omstandigheden volgt dat Grot duidelijk en ondubbelzinnig aan De Treffers heeft verklaard dat hij zijn werkzaamheden voor De Treffers direct en definitief staakte en daarmee de arbeidsovereenkomst beëindigde.
Grot heeft immers, juist gelet op het overleg voorafgaande aan zijn opzegging op 30 september 2011, kennelijk een weloverwogen beslissing genomen om zijn werk en voetbalcarrière te Emmen voort te zetten.
Nu in de tussen partijen vigerende arbeidsovereenkomst geen mogelijkheid was opgenomen voor tussentijdse (eenzijdige) beëindiging- artikel1 lid 2 is in de visie van de arbitragecommissie niet als zodanig te begrijpen (onder omstandigheden was De Treffers gehouden tot meewerking aan een beëindigingswens van Grot; bedoelde omstandigheden doen zich in casu echter niet voor) - is Grot jegens De Treffers schadeplichtig te achten.
            Uit jurisprudentie, bijvoorbeeld JAR 2011, 53 volgt dat, gelet op het forfaitaire karakter van artikel 7:680 BW, de term "vastgesteld loon" restrictief dient te worden uitgelegd,
            Een gefixeerde schadevergoeding, gebaseerd op het reguliere loon vanaf de datum van opzegging - 30 september 2011 -tot de datum waarop de arbeidsovereenkomst van rechtswege zou eindigen - 30 juni 2013 - en derhalve bijna twee jaren, acht de arbitragecommissie echter ook bovenmatig.
De arbitragecommissie matigt de gefixeerde schadevergoeding tot het (afgeronde) bedrag dat Grot in een periode van drie maanden bij De Treffers zou hebben verdiend en derhalve tot € 1.100,-- bruto.

Beslissing
De arbitragecommissie veroordeelt Grot tot betaling van € 1.100,-- bruto aan De Treffers, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2012 tot aan de dag der algehele voldoening en veroordeelt Grot in de kosten van de KNVB ad € 250,--.

Lees de beslissing HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten