woensdag 10 april 2013

Arbitragecommissie KNVB: Geschil WSC (spelersmakelaar) en AZ inzake transfervergoeding Miklas Moisander

Aribtragecommissie KNVB arb.vonnis WSC - AZ, nr. 1362

WSC,verzoekt  de arbitragecommissie AZ te veroordelen tot betaling van een bedrag van € 350.000,-- en subsidiair om wijziging van de rechtsbetrekking tussen WSC en AZ op het punt van de in de tussen partijen gesloten Transferovereenkomst overeengekomen vergoeding, zodat deze vergoeding in lijn wordt gebracht met het bepaalde in het huidige reglement spelersmakelaars.

Kern van het geschil
Partijen verschillen van mening of uit een tussen hen op 22 mei 2008 gesloten (samenwerkings-)overeenkomst  thans voortvloeit dat aan WSC een bedrag van € 350.000,-­ toekomt, zulks als gevolg van de transfer van de heer Moisander van AZ naar Ajax in de zomer van 2012.

Feiten en omstandigheden
De arbitragecommissie gaat in onderstaande beoordeling uit van de navolgende vaststaande feiten en omstandigheden:
Tussen Miklas Moisander en AZ is op 22 mei 2008 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gesloten van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2011.
WSC trad voor de heer Moisander destijds als spelersmakelaar op, zoals bedoeld in het reglement Spelersmakelaars.
Op 22 mei 2008 is tussen AZ en WSC een Samenwerkingsovereenkomst gesloten.(Eerste overeenkomst)
Daarin is ondermeer opgenomen (waarbij met zaakwaarnemer wordt gedoeld op
WSC):
"Partijen zijn, met betrekking tot een eventuele opvolgende transfer tussen AZ en een andere club waar de speler Niklas Moisander  (geboren 29 september 1985 te Finland}, hierna te noemen "de Speler", onder contract zal komen, de hierna volgende  samenwerking overeengekomen. AZ en de zaakwaarnemer zullen voor gezamenlijke rekening hun kennis en netwerk inzetten ten behoeve van een eventuele opvolgende overgang. De met deze overgang  behaalde winst wordt conform onderstaande tussen AZ en de zaakwaarnemer gedeeld.
In het geval de Speler gedurende de looptijd van het contract als getekend d.d. 22 mei 2008 vertrekt naar een andere club komen AZ en de zaakwaarnemer het volgende  overeen. AZ en de zaakwaarnemer komen overeen dat de winst die behaald wordt met de eventuele overgang van de Speler, hierna "de Verkoopwinst", zal worden gedeeld tussen AZ en de zaakwaarnemer conform de hiernavolgende berekening. De zaakwaarnemer heeft recht op 10% (zegge: tien procent) van de Verkoopwinst,  exclusief de eventueel verschuldigde belastingen. "

Naast de hiervoor bedoelde Samenwerkingsovereenkomst hebben AZ en WSC op 22 mei 2008 nog een overeenkomst gesloten.(tweede overeenkomst) In die overeenkomst is ondermeer opgenomen:
"Partijen zijn navolgende overeengekomen in het kader van de totstandkoming  van de arbeidsovereenkomst d.d. 22 mei 2008 tussen AZ en de Speler Niklas Moisander (geboren 29 september 1985 te Finland), hierna te noemen: "de Speler":
AZ dient aan de zaakwaarnemer een bemiddelingstee te betalen. AZ en de Speler zijn een arbeidsovereenkomst aangegaan voor de duur van drie seizoen, te weten van 1 juli 2008 tot 30 juni 2011. De overeengekomen bemiddelingstee met betrekking tot deze contractsperiode bedraagt eenmalig een bedrag van € 50.000,00 (zegge: vijftigduizend euro) exclusief BTW"

Op 12 mei 2009 hebben AZ en WSC een nadere overeenkomst gesloten. (derde overeenkomst AZ-WSC) waarin wordt afgesproken dat AZ aan WSC in totaal een vergoeding van € 110.000,­ (zegge: honderdtienduizend euro), te betalen als volgt:
- € 55.000,- (zegge: vijfenzeventigduizend euro), uiterfijk 1 augustus 2009;
- € 55.000,- (zegge: vijfenvijftigduizend euro), uiterfijk 1 september 2010.

Reden is de verlengde arbeidsovereenkomst tussen Miklas Moisander en AZ die loopt tot 1 juli 2014.

Vervolgens ontstaat er wat gedoe tussen AZ en WSC over het tijdstip van betaling van de bovengenoemde bedragen. WSC verzoekt begin 2010 eerdere betaling van het bedrag dat op 1 september opeisbaar is. AZ weigert en vervolgens gaan de verzoeken van WSC en de afwijzingen van AZ (AZ verwijst naar de slechte liquiditeitspositie) om een voorschot te betalen over en weer. Dat eindigt met een brief van WSC op 27 april 2010 aan AZ waarin staat: "Onder verwijzing naar de overeenkomst  d.d. 12 mei 2009 tussen AZ en World Soccer Consult BV bevestigen wij hiermede accoord te gaan met een vergoeding  van € 40.000,-,  exclusief BTw,  tegen prompte betalingen. Alle verdere afspraken komen daarmee te vervallen."

Op of rond 20 augustus 2012 is tussen AZ en AFC Ajax te Amsterdam overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst tussen AZ en de heer Moisander -tussentijds -werd beëindigd en is de heer Moisander in dienst getreden bij AFC Ajax te Amsterdam. Bij de totstandkoming van deze overeenkomst(en) was WSC niet betrokken.
Bij factuur van 27 augustus 2012 heeft WSC aan AZ een bedrag van € 350.000,--, vermeerderd met de BTW in rekening gebracht. Op de factuur is vermeld: "Conform samenwerkingsovereenkomst AZIWSC d.d. 22 mei 2008 inzake de speler Niklas Moisander."
AZ weigert te betalen.

WSC gaat naar de arbitragecommissie en de kern van geschil is hoe de drie overeenkomsten en de brief van 27 april 2010 moet worden uitgelegd.

De arbitragecommissie is van oordeel dat de tekst van de samenwerkingsovereenkomst uit 2008 duidelijk is. Daarin staat: "In het geval de Speler gedurende de looptijd van het contract als getekend d.d. 22 mei 2008 vertrekt naar een andere club" zal WSC van AZ een deel van de "Verkoopwinst" verkrijgen. Miklas had getekend tot 30 juni 2011 en is daarna weggegaan, dus heeft WSC geen recht op de vergoeding.
Een mogelijke redenering zou kunnen zijn dat met het verlengen van de arbeidsovereenkosmt van Miklas ook de samenwerkingsovereenkomst uit 2008 verlengd is. Die samenwerkingsovereenkomst kan echter NIET verlengd zijn bij de contractsverlening van Miklas in 2009. Dat mag niet volgens het Reglement Spelersmakelaars. Een spelersmakelaar mag op grond van artikel 7 van dat reglement namelijk niet en de belangen van een speler behartigen en de belangen van een club. De arbitragecommissie is van oordeel dat als de Samenwerkingsovereenkomst verlengd zou zijn, WSC zowel de belangen van AZ als van Miklas zou hebben behartigd.

WSC gaat met lege handen naar huis. Het bedingen van een percentage  van de "Verkoopwinst" en in de verlengde Samenwerkingsovereenkomst opnemen dat partijen zich gezamenlijk  zullen inzetten voor een transfer en gezamenlijk  delen in de "Verkoopwinst" is, naar het oordeel van de arbitragecommissie, temeer nu de speler van deze afspraken niet op de hoogte was, zo wezenlijk  in strijd met het bepaalde in artikel 7 Reglement Spelersmakelaars, dat de primaire vordering  van WSC daarop afstuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten