donderdag 9 juli 2015

voetbalreizen.com kan gebruik handelsnaam voetbalreizenonline.com niet verbieden


De feiten
 Voetbalreizen.com is een in 2004 opgerichte onderneming die groepsreizen op maat aan biedt voor reis, accommodatie en tickets voor voetbalwedstrijden. Zie bovenstaande afbeelding van de website.

ETS, een andere onderneming opgericht in 2012, biedt onder de handelsnaam voetbalreizenonline.com complete reizen aan naar sport- en voetbalwedstrijden. Voetbalreizen.com begint een procedure om het gebruik van de naam “voetbalreizenonline.com” te verbieden.

Oordeel voorzieningenrechter
Niet in geschil is dat Voetbalreizen.com de naam Voetbalreizen.com gebruikt als handelsnaam. De eerste vraag die voorligt is of het gebruik door ETS van de (domein)naam Voetbalreizenonline.com is te beschouwen als handelsnaamgebruik Volgens ETS is dat niet het geval en is haar handelsnaam Voetbalreizenonline. De voorzieningenrechter volgt ETS daarin niet. Daartoe is het volgende redengevend.
Artikel1 Hnw definieert een handelsnaam als "de naam waaronder een onderneming wordt gedreven". Beoordeeld moet dus worden of de door ETS gedreven onderneming daadwerkelijk de naam Voetbalreizenonline.com op commerciële wijze voert/voerde in het handelsverkeer. Daarvoor is noodzakelijk dat sprake is van voor derden kenbaar gebruik van "Voetbalreizenonline.com" als handelsnaam. Dat is hier het geval. De website van ETS heeft een bedrijfsmatig karakter in die zin dat er voetbalreizen worden aangeboden. In de linkerbovenhoek van de website van ETS stond- tot kort voor de mondelinge behandeling ter zitting- prominent een logo met daarin de naam "Voetbalreizenonline.com" en ook elders op die website en in (social) media werd/wordt de onderneming van ETS aangeduid met de naam Voetbalreizenonline.com. Zo vermeld(de) de website onder meer: “Voetbalreizenonline.com houdt rekening met je privacy", "Het is veilig om online te betalen bij Voetbalreizenonline.com", "Iedere week selecteert voetbalreizenonline.com de beste voetbalreisaanbiedingen per club", "Bij voetbalreizenonline.com boekje zelf in drie stappen je voetbalreis helemaal online". Ter zitting heeft Voetbalreizen.com c.s. aan de voorzieningenrechter getoond dat deze teksten nog altijd op de website van ETS te zien waren, ook al heeft ETS kort voor de zitting haar website aangepast. E-mails kunnen daarnaast worden gericht aan het e-mailadres info@voetbalreizenonline.com. Gelet op al deze elementen is voldoende aannemelijk dat het in aanmerking komend publiek de naam Voetbalreizenonline.com niet alleen als domeinnaam, maar ook als handelsnaam zal opvatten. De voorzieningenrechter is dan ook van oordeel dat ETS de naam Voetbalreizenonline.com als handelsnaam voert.
Vervolgens komt de vraag aan de orde of met het gebruik van de handelsnaam Voetbalreizenonline.com inbreuk wordt gemaakt op het handelsnaamrecht van Voetbalreizen.com. Niet in geschil is dat Voetbalreizen.com eerder als handelsnaam werd gebruikt dan Voetbalreizenonline.com. Partijen twisten echter over de vraag of de naam Voetbalreizenonline.com in geringe mate afwijkt van de handelsnaam Voetbalreizen.com en of er sprake is van verwarringsgevaar.
Bij de beantwoording van die vraag stelt de voorzieningenrechter voorop dat aan de geldigheid van een handelsnaam niet de eis wordt gesteld van het hebben van onderscheidend vermogen. Ook een beschrijvende naam mag als handelsnaam worden gebruikt. Voetbalreizen.com c.s. heeft dit uitgangspunt ter zitting erkend. Voorts is van belang dat bij de beantwoording van de vraag of sprake is van verwarringsgevaar de handelsnamen in hun geheel moeten worden beschouwd. Voor zover Voetbalreizen.com c.s. heeft bedoeld te betogen dat het woord "online" in Voetbalreizenonline.com buiten beschouwing dient te blijven, omdat dat woord volgens haar irrelevant en ondergeschikt is, faalt dat betoog dan ook. Beoordeeld dient te worden of de handelsnamen Voetbalreizen.com en Voetbalreizenonline.com in het geheel beschouwd, zo’n grote gelijkenis vertonen dat verwarringsgevaar bij het relevante publiek is te duchten. Daarbij dient rekening te worden gehouden met alle omstandigheden van het geval.
Tussen partijen is niet in geschil dat onder het relevante publiek in dezen moet worden verstaan: het Nederlandse publiek dat via internet op zoek is naar een geheel verzorgde reis op maat naar een voetbalwedstrijd, of zich daarop wil oriënteren. Waar in het navolgende kortheidshalve de term "consument" wordt gebruikt, wordt gedoeld op dit relevante publiek.
Beide ondernemingen richten zich met hun aanbod op internetgebruikers in heel Nederland die op zoek zijn naar voetbalreizen. Zowel bij Voetbalreizen.com als bij ETS kan de klant zelf een keuze maken in de afzonderlijke onderdelen van de reis (accommodatie, wedstrijd en vlucht/vervoer). Uit hetgeen partijen ter zitting hebben verklaard, blijkt dat slechts het aanbod in hotels verschillend is. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is hiermee in de ogen van de gemiddelde consument sprake van soortgelijke bedrijfsactiviteiten met een soortgelijk aanbod van diensten. Dat ETS, zoals zij aanvoert voor haar innovatieve wijze van bedrijfsvoering door toepassing van het concept dynamic packaging, recent een prestigieuze prijs heeft gewonnen, doet hier niet aan af.
Dat partijen een andere vestigingsplaats hebben, acht de voorzieningenrechter voor de beantwoording van de vraag of sprake is van verwarringsgevaar niet relevant, nu de vestigingsplaats van partijen voor de consument, die bij partijen uitsluitend via internet kan boeken, van ondergeschikt belang zal zijn.
Dat de consument die een reis bij één van partijen wil boeken dat via internet dient te doen - offline boeken is niet mogelijk- is in die zin relevant, dat de consument die via één van partijen wil boeken de website van die partij zal moeten bezoeken. De websites van Voetbalreizen.com en ETS zijn naar het oordeel van de voorzieningenrechter duidelijk verschillend en in het logo van Voetbalreizenonline.com is (inmiddels) de toevoeging "powered by Eurotravel Sports" opgenomen. Daarnaast wordt ook op diverse andere plaatsen op de website van ETS aan het publiek gecommuniceerd dat Voetbalreizenonline.com een onderdeel c.q. product is van ETS. Aldus is voor de consument kenbaar met welke partij hij van doen heeft.
Voorts acht de voorzieningenrechter van belang dat de handelsnamen van partijen in hoge mate beschrijvend zijn voor de bedrijfsactiviteit van partijen, te weten (kort gezegd) het aanbieden van via het internet te boeken voetbalreizen. Uit de door partijen overgelegde reclames en artikelen in de media, evenals uit het gebruik van het woord "voetbal reis", "voetbalreisje" en "voetbaltrip" door concurrenten, blijkt immers dat dit woord algemeen wordt gebruikt als aanduiding voor reizen waarin een voetbalwedstrijd wordt bezocht. Daarbij komt dat er naast Voetbalreizen.com en Voetbalreizenonline.com ook nog een groot aantal andere handels- en/of domeinnamen in gebruik zijn met daarin het woord "voetbalreizen" of een variatie daarop als onderdeel daarvan. Uit de door ETS overgelegde producties blijkt dat als men op internet zoekt met de zoekterm "voetbalreizen online" "voetbalreis vergelijken" of “voetbalreizen startpagina" er verschillende "hits" gevonden worden voor aanbieders die sterk op elkaar lijkende domeinnamen en/of handelsnamen gebruiken, zoals Voetbalreizen.nl, Voetbalreizenxl.nl, Voetbalreis.nl, Voetbalreisje.nl, Voetbalreisjes.nl, Voetbal-reizen(.nl), Voetbalreizen.net, Voetbaltravel(.nl), Voetbalreizenvergelijken.nl, Chelseavoetbalreizen.com en Barcelonavoetbalreizen.com.
De voorzieningenrechter acht het daarom aannemelijk dat de gemiddelde consument zich er van bewust zal zijn dat er verschillende aanbieders zijn die zich met sterk gelijkende domein- en/of handelsnamen presenteren, zodat er van uitgegaan kan worden dat de consument bijzonder oplettend zal zijn met welk bedrijf hij nu concreet van doen heeft. Dat wellicht niet in alle gevallen (tevens) kan worden gesproken van handelsnaamgebruik en dat veel aanbieders de extensie .nl gebruiken, doet hier naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet aan af. Op deze markt van vele verschillende aanbieders met op elkaar lijkende beschrijvende domein- en/of handelsnamen, valt te verwachten dat de gemiddelde, oplettende, consument het verschil tussen de naam Voetbalreizen.com en Voetbalreizenonline.com, ondanks de overeenstemming tussen deze namen, eenvoudig zal opmerken.
Het voorgaande leidt, alle hiervoor in genoemde omstandigheden in aanmerking nemend, tot het oordeel dat onvoldoende aannemelijk is dat bij het relevante publiek verwarring tussen de ondernemingen is te duchten, zodat geen sprake is van inbreuk op de handelsnaamrechten van Voetbalreizen.com.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten