donderdag 3 oktober 2013

Blokker-jurk maakt inbreuk op auteursrecht ontwerper Bavaria-jurk


SuperTrash is een modelabel dat vlak voor het WK voetbal in 2010 een oranje jurkje, de "Dutchy Dress" beter bekend als de Bavaria jurk, op de markt heeft gebracht. Zie onderstaande afbeelding.










Blokker heeft gedurende de periode van 5 mei 2012 tot 17 juni 2012 (tot het moment dat het

Nederlands elftal werd uitgeschakeld in het EK Voetbal 2012) een eigen oranje jurk/tuniek op de markt gebracht. Zie onderstaande afbeelding.














SuperTrash begint een juridische procedure tegen Blokker waarin SuperTrash schadevergoeding vordert en een verbod tot het verder verhandelen van de Blokker jurk.

Blokker bestrijdt dat de SuperTrash-jurk auteursrechtelijke bescherming toekomt. Volgens Blokker heeft de SuperTrash-jurk geen eigen oorspronkelijk karakter of een persoonlijk stempel van de maker en is geen sprake van een eigen intellectuele schepping van de maker omdat de door SuperTrash genoemde verschillende ontwerpkeuzes eind 2009 ook al te zien waren in diverse oudere jurken. Blokker wijst daarbij op de hieronder afgebeelde topjes/jurken en vlechten.



















De rechtbank is van oordeel dat de SuperTrash-jurk een auteursrechtelijk beschermd werk is, omdat in de jurk een combinatie van elementen is aan te wijzen die wordt aangemerkt als het resultaat van creatieve keuzes. De combinatie van de volgende elementen geeft blijk van creatieve keuzes: de snit van de SuperTrash-jurk bestaande uit een koker voor het rokdeel van de jurk en een licht daaroverheen bloezend mouwloos bovendeel met bustenaad, watervalhals, waardoor een aansluitend en getailleerd silhouet ontstaat en de ceintuur bestaande uit een koord waarbij rode, witte en blauwe strengen in elkaar gedraaid zijn. De combinatie van elementen is als zodanig niet terug te vinden in de door Blokker overgelegde voorbeelden uit het vormgevingserfgoed. Niet valt in te zien dat het hier gaat om elementen die noodzakelijk zijn voor het bereiken van een technisch effect. Deze combinatie van elementen geeft blijk van creatieve keuzes die gemaakt zijn bij het vormgeven van de jurk en kunnen wat de vorm betreft niet banaal of triviaal worden genoemd. De watervalhals, de breedte van de schouderbanden, de afwezigheid van mouwen, de lengte van de jurk, de kleur oranje, het gebruik van stretchstof en de toevoeging van een ceintuur zijn weliswaar op zichzelf bezien geen creatieve elementen, omdat deze elementen voordat de SuperTrash-jurk werd ontworpen ook al werden toegepast in dameskleding. De combinatie van de gekozen elementen leidt echter tot een vorm die en een totaalbeeld dat afwijkt van wat, blijkens het overgelegde vormgevingserfgoed, eind 2009 reeds bekend was en deze combinatie van elementen geeft blijk van de vrije creatieve keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerpen van de SuperTrash- jurk. De rechtbank is daarom van oordeel dat de jurk van Blokker inbreuk maakt op de auteursrechtelijk beschermde jurk van SuperTrash en wijst de vorderingen van SuperTrash toe.
Wanneer de SuperTrash-jurk en de Blokker-jurk met elkaar worden vergeleken, valt op dat het in beide gevallen gaat om een korte, oranje, mouwloze jurk, met brede schouderbanden en een watervalhals, met een snit en van een soort materiaal (stretchstof) waardoor de jurk de contouren van het lichaam volgt. Beide jurken hebben om de taille een (lange) stoffen rood/wit/blauwe ceintuur. De ceintuur is bij beide jurken zo lang dat deze twee maal om het middel kan worden geslagen en vervolgens kan worden gestrikt of geknoopt. Daarmee vertoont de Blokker-jurk dezelfde auteursrechtelijk beschermde trekken die de SuperTrash-jurk tot een auteursrechtelijk beschermd werk maken.

De uitspraak staat HIER


1 opmerking: