zaterdag 30 maart 2013

Incident Ajax-AZ: moeder raakt seizoenskaart kwijt, moeder is boos…. op Ajax

LJN: BZ5797, Rechtbank Amsterdam, Datum uitspraak: 13-02-2013


Op 21 december 2011 vindt in de Amsterdam Arena de KNVB-bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ plaats. Tijdens die wedstrijd wordt de doelman van AZ aangevallen door B., een zoon van A, nadat hij vanaf de tribune via het invalidendek het veld was opgerend. Berichtgeving over de aanval op de aanval op de keeper Esteban o.a. hier.
De zoon had een stadionverbod maar had met behulp van de Seizoen Club Card (SCC) van zijn moeder toch kaarten kunnen kopen voor de wedstrijd.  De moeder op grond van de seizoenskaart het recht om toegangskaarten te kopen voor stoelnummer 232, rij 13, vak 428. Ajax trekt als gevolg van het incident de seizoenskaart van moeder in, verwijzend naar de algemene voorwaarden waarin onder ander is bepaald:
"Artikel 14 Beëindiging geldigheid (S)CC
14.1 De Club is bevoegd de geldigheid van de (S)CC al dan niet tijdelijk (geheel of gedeeltelijk) te beëindigen indien:
a. de (S)CC-houder, of iemand die via de (S)CC-houder of met gebruikmaking van de (S)CC toegang heeft verkregen tot een Evenement of Stadion, zich tijdens dat Evenement of in dat Stadion naar de mening van de Club schuldig heeft gemaakt aan wangedrag;
b. de (S)CC-houder niet de verplichtingen naleeft, zoals vastgelegd in deze voorwaarden;
c. de (S)CC-houder, of iemand die via de (S)CC-houder of met gebruikmaking van de (S)CC toegang heeft verkregen tot een Evenement of Stadion, enige maatregel is opgelegd naar aanleiding van wangedrag bij enig Evenement of in enig Stadion;
(…)"
De moeder is het daar niet mee eens en spant een kort geding aan tegen Ajax. De moeder is van mening dat het beding onredelijk bezwarend is. Zij wist niet dat haar zoon met haar gegevens een toegangsbewijs voor de wedstrijd Ajax-AZ had gekocht. Voor de wedstrijd Ajax-AZ is de zoon niet gecontroleerd zodat hij het stadion gewoon kon betreden. De kaarten voor die wedstrijd waren ook beschikbaar in de vrije verkoop, zodat haar zoon ook op een andere manier dan via haar internetaccount aan een toegangsbewijs had kunnen komen. De kaarten voor de thuiswedstrijden zijn ook in de vrije verkoop verkrijgbaar, maar die kaarten zijn dan  € 10,-- tot € 20,-- duurder en bovendien zit de moeder dan op een andere plaats in het stadion. Op een andere plek is de beleving toch anders.
De rechtbank is van mening dat het niet onredelijk is  om SCC-houders, juist omdat zij als deel van het publiek ook belang hebben bij een goede sfeer en het achterwege blijven van incidenten in het stadion, enigermate medeverantwoordelijk te houden voor het gedrag van anderen die met hun hulp het stadion zijn ingekomen. De moeder heeft onvoldoende controle uitgeoefend op haar internetaccount. Ook is het niet mogelijk iedereen te controleren bij binnenkomst in het stadion omdat dan de wachttijden te lang worden. Bovendien heeft Ajax ernstig nadeel ondervonden van de actie van de zoon. De KNVB heeft Ajax een boete opgelegd van € 10.000,-- , Ajax heeft negatieve publiciteit gekregen en Ajax heeft sportief nadeel ondervonden omdat ze met 1-0 voor stonden toen de wedstrijd moest worden gestaakt. De rechtbank is van mening dat het beroep van Ajax op de algemene voorwaarden niet onredelijk is en stelt de moeder in het ongelijk. De reactie van Ajax op het incident is redelijk geweest gezien het verwijt dat de moeder gemaakt kan worden, de gevolgen voor Ajax en het feit dat het enige door de moeder gevoelde gevolg is dat ze de wedstrijden niet op haar 'eigen' stoel kan zien.
 De uitspraak staat HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten