maandag 8 september 2014

Arbitragecommissie KNVB: Marciano Mengerink in dienst steunstichting en niet bij Voetbalvereniging IJsselmeervogels. Gevolg: Arbitragecommissie onbevoegd


Feiten
Marciano Mengerink sluit met de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels (en niet met de voetvalvereniging IJsselmeervogels) een arbeidsovereenkomst om te gaan spelen bij de club. Na het sluiten van de arbeidovereenkomst besluit hij niet te gaan spelen bij IJsselmeervogels, maar bij een Engelse club FC Barnet. De Stichting Vrienden van IJsselmeervogels pikt dat niet en vordert van Mengerink betaling van een bedrag van € 20.000,00. Mengerink verdigt zich primair met de stelling dat de arbitragecommissie onbevoegd is.

Bevoedheid arbitragecommissie
Standpunt Stichting Vrienden van IJsselmeervogels
De Stichting Vrienden van IJsselmeervogels stelt omtrent de bevoegdheid van de arbitragecommissie dat in artikel 12 van de arbeidsovereenkomst partijen overeengekomen zijn dat de arbitragecommissie bevoegd is geschillen, voortvloeiende uit die overeenkomst, te beslechten onder verwijzing naar artikel 1 sub c van het arbitragereglement. Voorts zou de arbitragecommissie bevoegd zijn nu beide partijen ten tijde van het ontstaan van het geschil als lid verbonden waren aan de KNVB. Zodoende zijn geschillen tussen partijen aan arbitrage van de KNVB onderworpen onder verwijzing naar artikel 1 sub b van het arbitragereglement. De Stichting Vrienden van IJsselmeervogels stelt dat een dergelijk geschil hier aan de orde is, omdat Mengerink niet aan zijn contractuele verplichtingen wenst te voldoen. Bovendien stelt zij dat voor zover de overeenkomst, waarmee zij doelt op het KNVB model arbeidsovereenkomst, van toepassing zou zijn, hetgeen zij echter ook betwist, dat daarin duidelijk een arbitrageclausule is opgenomen. De verwijzing naar de onbevoegdheid vanwege het feit dat het hier zou gaan om een internationale overschrijving kan evenmin naar het oordeel van de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels stand houden. De FIFA­ regels zijn niet rechtstreeks van toepassing, maar hebben een reflexwerking en de KNVB arbitragecommissie houdt in de regel rekening met de FIFA-regels. Het gaat in deze echter om een Nederlands geschil zonder internationaal element. Barnet FC is daarom niet betrokken geraakt.

Standpunt Mengerink
Mengerink stelt dat het hier gaat om een internationale zaak, omdat Mengerink een overeenkomst heeft gesloten met een buitenlandse club. De stelling van de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels is dat Mengerink een contract heeft verbroken en vervolgens een overeenkomst met een buitenlandse club heeft gesloten. Voor die overgang is een internationaal "transfer cerlificate'' afgegeven. Daarmee zou sprake zijn geworden van een internationale dimensie op basis waarvan de FIFA-regels van toepassing zijn, in het bijzonder artikel 17 lid 2.
Uit de regels omtrent geschillenbeslechting van de FIFA zou afgeleid moeten worden dat de arbitragecommissie van de KNVB alleen bevoegd is in strikt nationale kwesties. Nu uit de reglementen van de FIFA zou volgen dat een buitenlandse club wellicht (mede) aansprakelijk is, wordt de bevoegdheid van de arbitragecommissie betwist. Subsidiair merkt Mengerink op dat voor zover hij akkoord is gegaan met de arbeidsovereenkomst, daarin is bepaald dat in geval van geschillen tussen partijen de kantonrechter te Amersfoort bevoegd is. Ook om deze reden kan Mengerink het standpunt van de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels niet volgen dat de arbitragecommissie van de KNVB bevoegd zou zijn.

Oordeel Arbitragecommissie
Uit artikel 1 van het arbitragereglement van de KNVB gelezen in samenhang met artikel 8 van de statuten van de KNVB, in het bijzonder artikel 8 lid 3 onder a van de statuten en in artikel 1 lid 1 van het arbitragereglement, volgt dat de arbitragecommissie van de KNVB bevoegd is kennis te nemen van alle geschillen voor zover die samenhangen met de voetbalsport in de ruimste zin des woords in geval die geschillen voortvloeien tussen leden van de KNVB onderling, leden van de KNVB en personen wier lidmaatschap van de KNVB is geëindigd, maar waarbij het geschil is ontstaan vóór dat dat lidmaatschap eindigde en leden van de KNVB en derden als die partijen op enig moment zijn overeengekomen het geschil te onderwerpen aan arbitrage op de voet van dit reglement.
Vast staat dat de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels geen lid is van de KNVB .In de door de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels overgelegde arbeidsovereenkomst is in artikel 12 opgenomen dat in geval er een geschil tussen partijen ontstaat, waarmee niet anders bedoeld kan zijn een geschil tussen de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels en Mengerink, dit geschil moet worden voorgelegd aan de kantonrechter te Amersfoort. Dat is alleen anders als het geschil is ontstaan tussen Mengerink en de voetbalvereniging IJsselmeervogels. In deze staat vast dat Mengerink nooit is uitgekomen voor Voetbalvereniging IJsselmeervogels en dat hij ook nooit lid van deze vereniging is geworden.
Omdat Mengerink nimmer speelgerechtigd is geweest voor de Voetbalvereniging IJsselmeervogels kleven aan deze zaak, anders dan Mengerink stelt, geen internationale aspecten. Voor zover het beroep op onbevoegdheid van de arbitragecommissie is gebaseerd op internationale aspecten van de zaak, verwerpt de arbitragecommissie dan ook dit beroep. Barnet FC is niet in beeld.

Wel wilsovereenstemming
Het is de arbitragecommissie genoegzaam gebleken dat tussen de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels en Mengerink wilsovereenstemming is bereikt omtrent het aangaan van een arbeidsovereenkomst, weliswaar mondeling en niet schriftelijk bekrachtigd. In de arbeidsovereenkomst, Vrienden van IJsselmeervogels refereert daar zelf aan, zijn partijen in artikel 12 overeengekomen dat geschillen tussen hen zullen worden voorgelegd aan de kantonrechter te Amersfoort.

Arbitragecommissie KNVB

Nu hier sprake is van een geschil tussen Mengerink enerzijds en de Stichting Vrienden van IJsselmeervogels anderzijds, namelijk met betrekking tot de vraag of Mengerink onregelmatig de tussen hen beiden tot stand gekomen arbeidsovereenkomst heeft verbroken en geen sprake is van een geschil tussen Mengerink en Voetbalvereniging IJsselmeervogels, dient de stichting Vrienden van IJsselmeervogels dit geschil voor te leggen aan de kantonrechter te Amersfoort, althans is de arbitragecommissie van de KNVB in deze niet bevoegd om over het aan haar voorgelegde geschil te oordelen. De arbitragecommissie verklaart zich dan ook onbevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten