woensdag 10 september 2014

Als stroman gebruikte NEC trainer Massop heeft geen recht op ontslagvergoeding


De feiten
NEC vordert ontbinding van de arbeidsovereenkomst met trainer Massop in verband met het weigeren van werk, het niet willen komen tot een oplossing en het aangaan van een arbeidsovereenkomst met voetbalvereniging ESA te Arnhem. Massop heeft een verweerschrift ingediend en tevens een tegenvordering ingesteld. In conventie concludeert Massop primair tot afwijzing van het verzoek tot ontbinding en subsidiair, bij toewijzing van het verzoek, om toekenning van een vergoeding van € 7.817,44 bruto, met veroordeling van NEC in de kosten van de procedure. In reconventie vordert Massop veroordeling van NEC tot betaling van het salaris over de maanden mei, juni en juli 2014, alsmede tot tijdige betaling van het salaris over de toekomstige maanden tot de dag waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd, te vermeerderen met wettelijke rente, wettelijke verhoging en buitengerechtelijke kosten, door hem begroot op € 1.500,-- exclusief BTW, en met veroordeling van NEC in de kosten van de arbitrageprocedure.

De vordering en het verweer
Stellingen NEC
In conventie legt NEC aan haar verzoek ten grondslag dat Massop op 1 oktober 2013 bij haar in dienst is getreden als hoofdtrainer en dat de tussen partijen gemaakte afspraken op 17 november 2013 zijn geformaliseerd middels het ondertekenen van de door NEC overgelegde arbeidsovereenkomst.
Kort hierna- in december 2013- en na het arbeidsongeschikt raken van een andere trainer bij NEC (de heer Krebbers) zijn er problemen ontstaan met betrekking tot de beschikbaarheid van Massop, met name op de trainingsavonden. Die problemen hebben uiteindelijk geleid tot een ontslag op staande voet van Massop.
Na het ontslag op staande voet hebben partijen gepoogd de zaak in der minne te regelen, waarbij NEC opmerkt dat het haar voorkeur had dat Massop zijn contract zou uitdienen, mede omdat NEC in financieel zwaar weer verkeerde. NEC heeft na overleg met Massop het ontslag op staande voet ingetrokken.
Ook nadien bleven- naar NEC stelt- de problemen met Massop over diens aanwezigheid op trainingen echter bestaan. Massop heeft bovendien zonder overleg met, laat staan toestemming van, NEC een arbeidsovereenkomst getekend bij een andere vereniging (ESA) voor het seizoen 2014-2015. Ook daaruit leidt NEC af dat Massop helemaal niet terug wenste te keren bij NEC. NEC stelt dat Massop door het tekenen van een verbintenis bij een andere sportvereniging handelt in strijd met artikel 6 van de arbeidsovereenkomst. Naar het oordeel van NEC heeft zij er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen, maar ligt het aan Massop dat het nog niet tot een regeling is gekomen. NEC heeft het idee dat Massop misbruik maakt van de situatie.

Stellingen Massop
Massop geeft, zakelijk weergegeven, aan dat NEC zich ten onrechte op het standpunt stelt dat Massop zich schuldig maakt aan werkweigering. Massop wijst in dit kader naar het gebruik door NEC van een zogenaamde  "stromanconstructie" , waarbij alleen het trainersdiploma TCI van Massop zou worden gebruikt, terwijl een ander, de heer Krebbers, feitelijk als hoofdtrainer bij NEC zou fungeren. Massop stelt dat hij voorafgaande aan de ondertekening van de arbeidsovereenkomst op 17 november 2013 aan NEC kenbaar heeft gemaakt dat hij ook andere werkzaamheden verrichtte, onder andere voor de KNVB. Om die reden wilde hij flexibel zijn voor wat betreft zijn beschikbaarheid, met name op de trainingsavonden. Daarover zou Massop afspraken gemaakt hebben met de heren Krebbers, Kersten en Aal van NEC. Onder de voorwaarde dat sprake zou zijn van een flexibele invulling van de werkuren, waarbij hij niet altijd op de trainingsavenden hoefde te komen als hij maar op de wedstrijddagen aanwezig zou zijn, heeft Massop de arbeidsovereenkomst ondertekend.
NEC stelt zich volgens Massop ten onrechte op het standpunt dat hij zich niet aan de afspraken houdt. Eind maart 2014 heeft de raadsman van Massop, NEC moeten sommeren het salaris over de maand maart 2014 te betalen. Uiteindelijk is het salaris over maart 2014 wel betaald, maar te laat en na sommatie en aankondiging van juridische stappen. Op 21 april 2014 heeft de heer Langedijk namens NEC een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst gedaan. De arbeidsovereenkomst zou dan eindigen per 1 juni 2014, in welk geval de laatste loonbetaling zou plaatsvinden in mei 2014. Ten onrechte stelt NEC zich op het standpunt dat Massop niet heeft willen meewerken aan een oplossing van de ontstane geschillen. Massop heeft diverse malen aangegeven dat hij openstond voor overleg. De stelling van NEC dat Massop, in strijd met de afspraken, bij een andere voetbalvereniging in dienst is getreden zonder overleg of toestemming van NEC, snijdt geen hout, omdat hij NEC tijdens diverse gesprekken geïnformeerd heeft over de belangstelling van voetbalvereniging ESA.  Bovendien speelt ESA op zaterdag, waardoor zijn werkzaamheden  voor ESA goed te combineren zouden zijn met zijn werkzaamheden voor NEC. Massop concludeert dan ook dat er geen grond is die kan leiden tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar mocht de arbitragecommissie die grond wel aanwezig achten, dan is dat volledig toe te rekenen aan NEC en verlangt hij een vergoeding.
In reconventie stelt Massop dat NEC al diverse malen op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst vooruit is gelopen door het salaris niet, althans niet tijdig, te betalen. Daarom was Massop al eerder genoodzaakt om een verzoekschrift in te dienen bij de KNVB tot doorbetaling van salaris. Ook thans is NEC weer gestopt met het betalen van het salaris. Over de maanden mei, juni en juli 2014 heeft hij nog steeds geen salaris ontvangen.
Massop maakt daarom aanspraak op doorbetaling van salaris, vermeerderd met de wettelijke rente en de wettelijke verhoging totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd.

Het geschil
In conventie draait het geschil om de vraag of de verhoudingen tussen partijen zodanig zijn verstoord, dat de arbeidsovereenkomst dadelijk of op korte termijn behoort te worden ontbonden en zo ja, of het dan billijk is om aan Massop een vergoeding toe te kennen.
In reconventie spitst de zaak zich toe op doorbetaling van loon vanaf mei 2014 cum annexis tot aan het moment waarop de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is beëindigd.

Beoordeling van het geschil
Voor zover het verzoek in conventie betreft, is het  de arbitragecommissie genoegzaam gebleken, mede op grond van hetgeen ter zitting door partijen daarover is aangevoerd, dat de verhoudingen tussen partijen duurzaam verstoord zijn geraakt en dat daarom de arbeidsovereenkomst ontbonden dient te worden. Bovendien heeft Massop ter zitting opgemerkt dat hij niet meer volledig invulling kan geven aan de arbeidsovereenkomst met NEC, omdat hij inmiddels met zijn nieuwe vereniging ESA ook traint op de dinsdag- en de donderdagavonden. De arbitragecommissie zal dan ook overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 september 2014.
De vraag die dan nog voorligt, is of aan Massop een vergoeding dient te worden toegekend.
In dit kader neemt de arbitragecommissie in overweging dat met betrekking tot het ontstaan van de verstoorde arbeidsverhouding  aan ieder der partijen een verwijt kan worden gemaakt.
Massop heeft in dit kader gesteld dat sprake was van een zogenaamde "stromanconstructie", waarbij hij samen met de niet bevoegde heer Krabbers de leiding zou krijgen over het eerste elftal, maar waarbij afgesproken was dat hij voornamelijk aanwezig diende te zijn bij de wedstrijden en niet zozeer ook de trainingen hoefde te geven. Partijen hebben ter zitting niet de schijn kunnen wegnemen dat Massop inderdaad alleen, althans voornamelijk, is gecontracteerd omdat hij, in tegenstelling tot de heer Krebbers, over de vereiste papieren beschikte en dat er in zoverre dus sprake was van een schijnconstructie waarbij alleen gebruik gemaakt werd van het diploma van Massop en hij alleen werd verplicht om op zondag op de bank te zitten voor het geval de KNVB zou komen controleren. Voor dit oordeel is temeer reden nu in de arbeidsovereenkomst  is vastgelegd dat Massop op acht uren per week werkzaam zal zijn, terwijl de ervaring leert dat een adequate uitvoering van de taak van trainer/coach van een elftal dat in de hoogste klasse van het amateurvoetbal op zondag uitkomt, een groter tijdsbeslag vergt. Deze constructie is in strijd met de ter zake geldende KNVB regelgeving, waaraan zo spoedig mogelijk een einde dient te komen. Deze niet toegestane constructie rechtvaardigt niet dat bij het beëindigen hiervan nog een vergoeding aan een der partijen wordt toegekend.
Gelet op de uitkomst van de procedure in conventie, zullen de kosten van de arbitrage in conventie worden gecompenseerd, met uitzondering van de kosten van de KNVB. Die komen voor rekening van NEC. Nu bij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 september 2014 geen vergoeding wordt toegekend aan een der partijen,  kan aanstonds een eindbeslissing worden gegeven.

Vordering tot betaling salaris
Tegen de vordering in reconventie tot betaling van het volledige salaris tot einde arbeidsovereenkomst, heeft NEC geen, althans onvoldoende, verweer gevoerd. Ter zitting heeft NEC weliswaar gesteld dat het salaris tot en met mei 2014 is betaald, maar nadat Massop hierop heeft gereageerd met de stelling dat het salaris slechts tot en met april 2014 is betaald, is NEC hierop niet meer teruggekomen. Zij heeft geen bewijs aangeboden van haar stelling dat het salaris tot het einde van het seizoen is betaald. NEC heeft evenmin aannemelijk gemaakt dat in de zomermaanden geen salaris hoeft te worden doorbetaald omdat het jaarsalaris in 10 termijnen zou moeten worden betaald. De arbeidsovereenkomst biedt ook geen steun voor deze stelling. De salarisvordering ligt voor toewijzing gereed. Partijen hebben ter zitting opgemerkt dat zij van een maandsalaris uitgaan van € 917,37 bruto, zodat ook de arbitragecommissie daarvan uit zal gaan. De wettelijke verhoging wordt beperkt tot 10 % over het toe te wijzen bedrag van 4 maandsalarissen. Massop heeft niet gesteld vanaf welke datum de wettelijke rente is gaan lopen, dus deze zal worden toegekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op die waarop het salaris betaald had moeten zijn. Evenmin heeft Massop aannemelijk gemaakt dat hij, anders dan ter instructie van deze zaak, buitengerechtelijke kosten heeft gemaakt, zodat de vordering buitengerechtelijke kosten zal worden afgewezen. In reconventie zal NEC als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld worden in de kosten van de procedure.

Eindoordeel arbitragecommissie
In conventie
- Ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen partijen met ingang van 1 september 2014.
- Compenseert de kosten tussen partijen in conventie, met uitzondering van de kosten van de
KNVB, welke worden begroot op € 450,00 en veroordeelt NEC tot betaling van deze kosten.

In reconventie
- Veroordeelt NEC tot betaling aan Massop van € 3.669,48 bruto aan loon, alsmede € 366,95 bruto aan wettelijke verhoging.
- Veroordeelt NEC tot het betalen aan Massop van de wettelijke rente over voornoemde bedragen vanaf 1 juni 2014 over € 917,37; vanaf 1 juli 2014 over € 1.834,74; vanaf
1 augustus 2014 over € 2.752,11 en vanaf 1 september 2014 over € 4.036,43 tot de dag van voldoening.
- Veroordeelt NEC in reconventie tot betaling van de kosten, begroot op € 450,00 aan de zijde van de KNVB en op  € 375,00 aan de zijde van Massop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten