woensdag 18 april 2012

Veroordeling openlijke geweldpleging tijdens de wedstrijd tussen NAC en Go Ahead Eagles op 27 januari 2010



De feiten
Tijdens de voetbalwedstrijd tussen NAC en Go Ahead Eagles op 27 januari 2010 hebben er rellen plaatsgevonden. Enkele NAC-supporters hebben de supporters van Go Ahead opgezocht waarna er vechtpartijen zijn ontstaan. Een scout van NAC is daarbij mishandeld. Deze scout is, nadat hij een klap op zijn hoofd had gekregen, over twee rijen stoelen naar beneden gevallen, waarna hij, terwijl hij op de grond lag, tegen zijn lichaam geschopt.

Het geschil
De verdenking van het openbaar ministerie komt er kort op neer dat verdachte openlijk en in vereniging geweld heeft gepleegd.De officier van justitie acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan openlijk geweld. De officier doet dit aan de hand van foto’s en camera beelden waarop, volgens de officier, duidelijk te zien zou zijn dat de verdachte de schuldige is. De officier wijst hierop naar kledingmerken en herkenningstekens op die kleding.

De verdediging is van mening dat de rechtbank niet tot een bewezenverklaring kan komen en wijst daarbij op het volgende. 
De beelden zijn niet erg duidelijk en de belastende verklaringen zijn veelal opgehangen aan kledingkenmerken, terwijl het gros van de supporters dergelijke kleding draagt en deze kledingkenmerken dus voor veel supporters kunnen gelden. De verdediging wijst op de aanwezigheid van een ander persoon, waarop de specifieke kenmerken van de kleding ook aanwezig zijn. 
Het noemen van dergelijke kledingkenmerken is niet toereikend voor een bewezenverklaring. 
Op basis van deze beelden is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs dat verdachte betrokken is geweest bij de schermutselingen in het stadion dan wel dat verdachte een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de rellen.

De beoordeling
Het oordeel van de rechtbank:
Op 27 januari 2010 was de getuige, die tegen de verdachte getuigde, in zijn functie van supporters-coördinator/begeleider in het NAC-stadion aanwezig . Uit hoofde van zijn functie kent hij zeer veel supporters van NAC-Breda. De rechtbank heeft uit eigen waarneming vastgesteld dat degene die op de beelden te zien is, identiek gekleed is als verdachte op die avond en ook wat betreft haardracht, de vorm van het hoofd en verdere uiterlijk grote gelijkenis vertoont met verdachte. Ook de streep op de achterzijde van de jas van verdachte is significant en duidelijk te zien op de foto’s waarop de rechtbank verdachte heeft herkend. 
Ook de verbalisanten hebben verdachte zowel op de beelden als op de foto’s herkend. De rechtbank is daarom van oordeel dat degene die op de beelden te zien is niemand anders kan zijn dan verdachte. 
Het door de verdediging gevoerde verweer kan hiermee verder onbesproken blijven. De rechtbank twijfelt niet over de betrokkenheid van verdachte. 

De beslissing
De rechtbank verklaart het ten laste gelegde bewezen, veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten