maandag 21 september 2015

Arbitagecie KNVB: onduidelijke afspraken liggen in risicosfeer van werkgever De Flamingo’s


De feiten
Kramer is begonnen bij De Flamingo's in het seizoen 2013/2014 en tussentijds is het contract voor één jaar verlengd, derhalve tot en met juni 2015, onder dezelfde condities als het seizoen 2013/2014. In januari 2015 is het contract wederom (mondeling)  verlengd met een seizoen onder dezelfde voorwaarden. Kramer stelt dat dit ook is gecommuniceerd door De Flamingo's, onder andere door plaatsing van berichten op de website van De Flamingo's dat de trainer voor één jaar had bijgetekend. Op de website staat in dit kader de navolgende tekst te lezen, hetgeen volgt uit productie 4 bij het verzoekschrift:
"Tijdens de nieuwjaarsreceptie meldde voorzitter  Paul Gijzen dat trainer Rogier Kramer van Zondag1 zijn contract weer voor een jaar heeft verlengd. Bestuur en spelersgroep laten weten nog steeds volledig achter Rogier te staan, ondanks  de stand op de ranglijst."

Op 30 april 2015 is tijdens een bijeenkomst die werd gehouden met huidige en mogelijke nieuwe spelers onrust ontstaan. Tijdens deze bijeenkomst zou het bestuur op een vraag uit het publiek wie het volgend seizoen de hoofdtrainer zou zijn, niet duidelijk hebben geantwoord.
Naar de Arbitragecommissie begrijpt, stelt Kramer dat hij tijdens deze bijeenkomst heeft ingegrepen en ten overstaan van de aanwezigen heeft gecommuniceerd dat hij ook het komend seizoen (2015/2016) de hoofdtrainer van het eerste elftal zou zijn en daarbij als enige verantwoordelijkheid zou dragen en ondersteuning zou genieten van de heer Piqué.
Op 28 juni 2015 heeft Kramer een brief van De Flamingo's ontvangen, waarin wordt meegedeeld dat zijn contract niet wordt verlengd en dat het salaris over de maanden april, mei en juni 2015 in de maand juli 2015 zou worden uitgekeerd.
Deze handelwijze acht Kramer niet juist en hij wijst in dit kader op artikel 2 lid 2 van de tussen partijen geldende arbeidsovereenkomst, waarin staat:

"Indien een van de partijen deze overeenkomst wenst te beëindigen, dient uiterlijk drie maanden voor de einddatum als genoemd in dit artikel onder lid 1, deze overeenkomst per aangetekend schrijven aan wederpartij te worden opgezegd. De datum van ter post bezorging  is doorslaggevend. Vindt geen opzegging plaats dan wordt deze overeenkomst geacht stilzwijgend met wederzijds goedvinden onder de zelfde voorwaarden voor de duur van een jaar te zijn verlengd."

Zakelijk weergegeven, stelt De Flamingo's hiertegenover dat het bestuur op 1 januari 2015 met Kramer heeft gesproken over de voortzetting van zijn contract als hoofdtrainer/coach. Bij dat gesprek waren namens het bestuur aanwezig de heer J. van Baar en de heer P. Gijzen, voorzitter van De Flamingo's.
De Flamingo's  stelt dat twee voorwaarden aan een verlenging zijn gesteld. In de eerste plaats zou Kramer zich extra gaan inzetten teneinde spelers voor het eerste team te organiseren voor het nieuwe seizoen. In de tweede plaats zou het bestuur zich inspannen teneinde voldoende financiële middelen te realiseren. Als één van deze voorwaarden niet gerealiseerd zou worden, zou de arbeidsovereenkomst op 30 juni 2015 eindigen. Zonder spelers was immers geen trainer nodig en zonder financiële middelen kon geen voortzetting plaatsvinden. Ook heeft het bestuur Kramer meegedeeld dat hij een groot risico nam als hij voor verlenging zou kiezen, omdat De Flamingo's de uitkomst van een arbitragezaak tegen Stadion Alkmaar Beheer moest afwachten. Kramer heeft met dit alles volledig ingestemd. Artikel 2 lid 2 van de arbeidsovereenkomst is naar het oordeel van De Flamingo's niet van toepassing, daar in het overleg tussen partijen in januari overeenstemming is bereikt dat einde seizoen de deadline zou zijn.
Het bestuur van De Flamingo's was ervan overtuigd dat de Arbitragecommissie van de KNVB haar claim inzake inkomstenderving van de kantine wegens het vertrek van AZ naar Zaandam zou honoreren en dat zij dus financiering zou vinden om de arbeidsovereenkomst met Kramer te verlengen. Deze claim is echter tegen alle verwachtingen in afgewezen.
Kramer was hiervan op de hoogte en is met deze voorwaarden akkoord gegaan. Dat blijkt uit zijn berichten van 4, 17, 19 en 24 juni 2015, waarin hij bij het bestuur van De Flamingo's informeert naar de stand van zaken in de arbitragezaak tegen Stadion Alkmaar Beheer.
Uit zijn bericht van 29 juni 2015, waarin Kramer aan de voorzitter van De Flamingo’s schrijft dat hij graag zijn trainerskleding zou komen ophalen die de spelers de afgelopen twee seizoenen in bruikleen hadden, volgt verder dat Kramer zich realiseerde dat de arbeidsovereenkomst op 1 juli 2015 zou eindigen.
Met betrekking tot de betalingen aan Kramer merkt De Flamingo's op dat de maanden april en mei 2015 door haar zijn voldaan, onder verwijzing naar een als productie bij verweerschrift 4 overgelegd bankafschrift, waaruit een tweetal betalingen van De Flamingo's aan Kramer blijkt, namelijk tweemaal € 541,67. De maand juni 2015 leverde voor De Flamingo's een probleem op, daar zij geen incasso van contributiegelden kon uitvoeren.
De Flamingo's stelt echter dat Kramer in juli 201een dubbele betaling van zijn vergoeding heeft ontvangen. Zij heeft Kramer schriftelijk meegedeeld dat zij dit zou verdisconteren met het te betalen salaris over juni 2015. De Flamingo's verwijst naar productie 5 bij verweerschrift, zijnde haar brief van 9 augustus 2015. Daarbij gevoegd zijn twee bankafschriften, beide voor de periode 25 juli 2014 tot 1 augustus 2014, waarop een tweetal betalingen aan Kramer vermeld van het juli-salaris 2014. Het bestuur neemt geen verantwoordelijkheid voor het retourneren van kleding, omdat zij aan Kramer heeft meegedeeld dat hij een en ander zelf mocht organiseren, maar dat hij dat op persoonlijke titel zou moeten doen. Ten onrechte stelt Kramer het bestuur verantwoordelijk voor het niet terug leveren van deze kleding.

De beoordeling van het geschil
Het geschil spitst zich toe op de vraag of de arbeidsovereenkomst is verlengd voor het seizoen 2015/2016. De Flamingo's betwist niet dat tijdens de bespreking op 1 januari 2015 met Kramer is overeengekomen dat Kramer zich zou inzetten voor het nieuwe seizoen en dat het bestuur zich zou inzetten om voldoende financiële middelen te realiseren.
Ook erkent De Flamingo's een bericht op de website te hebben geplaatst dat de arbeidsovereenkomst  met Kramer zou worden verlengd. De voorwaarden waaronder die verlenging zou plaatsvinden, zijn door De Flamingo's niet op schrift gesteld noch anderszins met Kramer gecommuniceerd. Partijen blijven ook ter zitting diametraal van mening verschillen over wat er nu in januari 2015 al dan niet is afgesproken. Naar het oordeel van
de Arbitragecommissie is hier duidelijk sprake van miscommunicatie. Maar wat daarvan zij, in ieder geval heeft De Flamingo's niet voldaan aan artikel 2 lid 2 van de tussen partijen gesloten overeenkomst, waarin uitdrukkelijk is geformuleerd dat als één van beide partijen de overeenkomst wenst te beëindigen, hij dat uiterlijk drie maanden vóór de einddatum per aangetekend schrijven aan de andere partij moet meedelen. De Flamingo's heeft evenmin een brief of een email aan Kramer gestuurd waarin het gesprek van 1 januari 2015 wordt bevestigd. Mede gelet op de inhoud van het contract ligt het risico voor het niet of niet goed vastleggen van al dan niet gemaakte afspraken bij De Flamingo's. Nu geen ander bewijs voorhanden is dan de elkaar tegensprekende verklaringen ligt de primaire vordering als hierna vermeld voor toewijzing gereed.
Niet goed valt in te zien waarom De Flamingo's geen gebruik heeft gemaakt van haar bevoegdheid de arbeidsovereenkomst  op te zeggen tegen 1 juli 2015, al was het maar voorwaardelijk voor het geval de financiering niet rond zou komen of Kramer zijn eerste elftal niet rond zou krijgen. Het risico van dit nalaten te handelen ligt bij De Flamingo's.
Dit leidt ertoe dat de Arbitragecommissie van oordeel is dat de arbeidsovereenkomst nog steeds voortduurt en dat De Flamingo's gehouden is deze arbeidsovereenkomst te respecteren en het salaris uit te keren. De Arbitragecommissie zal De Flamingo's dan ook veroordelen om het salaris te betalen vanaf 1 juli 2015 tot aan de datum waarop de arbeidsovereenkomst tussen partijen rechtsgeldig zal zijn beëindigd. Voor toewijzing van de gevorderde onkostenvergoeding bestaat onvoldoende reden nu niet gesteld of gebleken is dat Kramer onkosten heeft gemaakt of verder zal maken, behoudens indien De Flamingo's hem weer te werk zou stellen. Tegen de hoogte van het gevorderde salaris is geen verweer gevoerd zodat de Arbitragecommissie uitgaat van een salaris van € 600,50 bruto per maand.
Met betrekking tot de vorderingen van het salaris over de maanden april, mei en juni 2015 stelt de Arbitragecommissie vast dat De Flamingo's voldoende heeft aangetoond dat deze maanden al dan niet middels verrekening zijn voldaan. Die vorderingen worden afgewezen.
Gelet op de inmiddels ontstane verhouding tussen partijen, ligt toewijzing van de vordering om De Flamingo's te veroordelen om Kramer weer tot het werk toe te laten als hoofdtrainer, niet in de rede. Kramer heeft in dit kader ook onvoldoende gesteld waaruit zijn belang om te werk gesteld te worden zou blijken. Als De Flamingo's niet wenst dat Kramer werkzaamheden verricht, dan zal zij Kramer in ieder geval tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst op een rechtsgeldige manier is beêindigd, moeten doorbetalen. Als zij Kramer wel te werk wil stellen, waartoe Kramer zegt nog steeds bereid te zijn, dan krijgt De Flamingo's in ieder geval nog werk naar loon.

Rechtdoende als goede personen naar billijkheid

Veroordeelt de arbitagecommissie De Flamingo's bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad, om aan Kramer te voldoen het overeengekomen salaris ad € 600,50 bruto per maand vanaf 1 juli 2015 tot aan de datum waarop de arbeidsovereenkomst  rechtsgeldig zal zijn beëindigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten