woensdag 23 september 2015

Misleidende reclame sportschool "Train More" door essentiële informatie niet te vermelden


 Feiten
Train More heeft via de website van Social Deal.nl een voucher voor drie of zes maanden onbeperkt sporten aangeboden, voor het bedrag van € 49,00 respectievelijk € 89,00. Onder “voorwaarden” staat vermeld:
- 7 dagen per week geldig
- de voucher is geldig in Diemen (…)
- maximaal 1 voucher per persoon, alleen voor mensen die afgelopen 6 maanden geen gebruik hebben gemaakt van een gelijksoortige actie
- niet i.c.m. overige acties en geen restitutie op contanten.

X heeft de aangeboden voucher uitgeprint en bij Train More Diemen ingeleverd.
Door middel van het inschrijfformulier van Train More, waarbij het hokje “Social Deal” is aangekruist, heeft X zich op 3 september 2013 ingeschreven. Op het inschrijfformulier staat vermeld:
Ik maak gebruik van de actie t.w.v. € 89,-
Hiervoor mag ik 6 maanden gebruikmaken van alle sport- en sauna faciliteiten. Ook kan ik onbeperkt gebruikmaken van de zonnebank en onbeperkt Healthdrinks upgraden.
Na 6 maanden wordt mijn abonnement omgezet in een TrainMore Basic lidmaatschap van € 9,95 per week tenzij ik een maand voor einddatum grouponactie opzeg.

X zegt de overeenkomst niet op en Train More vordert X te veroordelen tot betaling van € 86,24 aan onbetaald gelaten termijnen.

Oordeel rechtbank
Train More heeft op de website van Socialdeal.nl onder meer een kortingsvoucher aangeboden voor de prijs van € 89,00, op basis waarvan de betrokkene voor zes maanden onbeperkt gebruik kon maken van alle sportfaciliteiten, sauna, fitness, groepslessen en, zonnebank, inclusief inschrijfkosten en administratiekosten.
X heeft van dit aanbod gebruikt gemaakt. X is een consument. Op de door Train More aangeboden voucher staan de hierboven genoemde voorwaarden vermeld die op het aanbod van toepassing zijn. Dit betekent dat X als consument op grond van de daarop vermelde voorwaarden gebruik kon maken van de aanbieding om, zoals X wenste, zes maanden onbeperkt te sporten. Pas bij inschrijving op de sportschool blijkt dat aan dit onbeperkt sporten voor de duur van zes maanden ook een doorlopend Train More basic fit lidmaatschap is gekoppeld.
Artikel 6:193b BW bepaalt dat een handelaar onrechtmatig jegens een consument handelt indien hij een handelspraktijk verricht die oneerlijk is.
Door in haar aanbod tot onbeperkt sporten voor een periode van zes maanden tegen een vaste prijs niet te vermelden dat dit na ommekomst van deze periode wordt omgezet in een basis fit lidmaatschap, heeft Train More de consument op dat moment essentiële informatie onthouden en zo het vermogen van de gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar beperkt. Bovendien heeft Train More de consument de mogelijkheid onthouden om bij inwisseling van de voucher direct op te zeggen op dezelfde wijze als de overeenkomst is aangegaan.

Deze handelswijze van Train More is op grond van artikel 6:193b BW en rechtspraak van het Europese Hof van Justitie (o.a.16 april 2015 C-388/13 Hatóság/UPC) onrechtmatig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten