zaterdag 12 december 2015

Tijdschrift voor Sport & Recht (TvS&R) 2015 nummer 3


Inhoudsopgave:
Het arbeidsrechtelijke herroepingsrecht: een klein gevaar voor het Nederlandse betaalde voetbal
Mr. N. Poggenklaas
Door middel van de Wet werk en zekerheid is het Nederlandse arbeids- en ontslagrecht ingrijpend gewijzigd. De wet introduceert diverse nieuwe bepalingen. Voor enkele van deze bepalingen is nog niet geheel duidelijk hoe deze zullen uitwerken op de Nederlandse arbeidsrechtpraktijk, laat staan dat duidelijk is wat de gevolgen van deze nieuwe bepalingen zijn voor de Nederlandse topsport. In dit artikel wordt ingegaan op een van de nieuwe arbeidsrechtelijke bepalingen, namelijk op het herroepingsrecht, en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse betaalde voetbal.

Tegengestelde werkweigering in een internationaal perspectief. Het belang van personality rights in een web van botsende jurisdicties bij het onthouden van arbeid
Mr. D.C.H.M. Stevens
In de media worden we meermaals geconfronteerd met situaties waarin spelers – onder andere door discussies met de clubs – uit beeld verdwijnen, omdat ze niet meer mee (mogen) doen met het eerste elftal. Gesuggereerd wordt dat spelers op deze manier gedwongen worden door de clubs om zo hun contracten te verlengen, bijvoorbeeld ter voorkoming van een transfervrije overgang naar een andere club. Een ander voorbeeld is dat spelers niet akkoord gaan met een salarisverlaging, zoals in de zaak van de Nederlandse voetballer Wesley Sneijder en F.C. Internazionale Milano. Volgens de media weigerde Sneijder akkoord te gaan met een nieuw contract dat gepaard ging met een salarisverlaging en verdween hij prompt naar de tribune. Spelers kunnen gedegradeerd worden tot wisselspeler op de bank of worden soms uitgesloten van wedstrijden. Spelers zien zich genoodzaakt om een nieuw (en mogelijk ook financieel minder aantrekkelijk) contract met de club aan te gaan, om te voorkomen dat hun marktwaarde als speler (verder) zal dalen. In dit artikel wordt onderzocht of het vanuit internationaal perspectief gerechtvaardigd is om een contractspeler deelname te ontzeggen van alle activiteiten van de selectie van het eerste elftal met name wanneer sprake is van een zakelijk geschil.

Column: Voetbal: nieuwe competitiestructuur, nieuwe regels en de spanning met het mededingingsrecht
Mr. dr. M. Olfers

Jurisprudentie
Mr. M.I. van Dijk



Geen opmerkingen:

Een reactie posten