donderdag 3 december 2015

RCC: E-mailadressen leden sportbond zonder toestemming gebruikt

De klacht
Klager stelt dat afzender alle e-mailadressen van sportteams op de website van een sportbond heeft gekopieerd en toegevoegd aan een mailinglijst die is gebruik om via e-mail een product aan te prijzen. Ook klager heeft deze reclame per e-mail ontvangen. Afzender had hiervoor geen toestemming.

De reactie van afzender
Afzender is een startend bedrijf. Zij heeft e-mailadressen die vrij toegankelijk op een website staan gebruikt voor het verzenden van reclame via e-mail. Dat was de eerste mailing van afzender. Afzender was niet op de hoogte van het feit dat haar handelwijze niet is toegestaan en biedt excuses aan. Afzender beschouwt de zaak hiermee als afgedaan.

Het oordeel van de voorzitter
1)  Niet in geschil is dat afzender via internet e-mailadressen heeft verzameld van geadresseerden met wie nog geen klantrelatie bestond. Vervolgens heeft afzender aan deze geadresseerden reclame via e-mail verzonden zonder dat zij daaraan voorafgaand van de geadresseerden hiervoor toestemming had verkregen als bedoeld in artikel 1.3 van de Code reclame via e-mail 2012 (Code e-mail). De voorzitter oordeelt om die reden dat afzender in strijd met dit artikel heeft gehandeld.
2)  De voorzitter neemt nota van de mededeling van afzender dat zij betreurt dat zij e-mailadressen heeft gebruikt voor een mailing zonder voorafgaande toestemming. De voorzitter gaat ervan uit dat afzender niet opnieuw op een dergelijke wijze e-mailadressen zal verzamelen en deze vervolgens zal gebruiken om daaraan zonder voorafgaande toestemming reclame via e-mail te verzenden. Om die reden zal de voorzitter gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en een aanbeveling achterwege laten.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender in strijd met artikel 1.3 Code e-mail gehandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten