maandag 26 augustus 2013

Arbitragecommissie KNVB (Ruijs/Roda JC): beeindiging arbeidovereenkomst trainer, reden: positieverbetering


 Ruijs is per 1 juli 2012 voor de bepaalde duur van twee jaren bij Roda JC in dienst getreden in de functie van trainer/coach van de A-junioren. Het salaris van Ruijs bedraagt € 2.000,00 bruto per maand exclusief vakantiegeld, zowel in het eerste contractsjaar als in het tweede.
Aan Ruijs is lopende de arbeidsovereenkomst door Roda JC geen (concreet) aanbod gedaan tot verlenging van de arbeidsovereenkomst of tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
Onder leiding van Ruijs is het A1-elftal van Roda JC in het seizoen 2012/2013 kampioen geworden van de eerste divisie en daarmee gepromoveerd naar de eredivisie.
Ruijs wordt vervolgens door MVV benaderd met de vraag of hij daar hoofdtrainer wil worden. MW heeft aan Ruijs een voorstel gedaan voor indiensttreding per 1 juli 2013 voor de duur van twee jaren met een optie voor nog twee jaren. Het salaris zou in het eerste jaar € 6.000,00 en in het tweede jaar € 7.000,00 bruto per maand bedragen, te verhogen met diverse premies bij te behalen resultaten.
Standpunt van de partijen
Ruijs
Ruijs stelt zich op het standpunt dat hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst wenst  omdat hij zich met indiensttreding als hoofdtrainer bij MW zowel sportief als financieel aanmerkelijk kan verbeteren. Hij kan bij MVV drie keer zoveel verdienen en dat is een aanmerkelijke verbetering. Andere argumenten die Ruijs aanvoert zijn:
- de hoofdtrainer  van het eerste elftal van MW heeft een grotere exposure  in de media, hij hierdoor bekendheid verwerft die hem in het vervolg  van zijn professionele carrière van dienst kan zijn;
-  zijn relatief hoge leeftijd en zijn tot op heden in Nederland  beperkte trainerscarrière.

RODA JC
Roda JC verzoekt de arbitragecommissie primair t het ontbindingsverzoek af te wijzen en subsidiair - bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst - aan Roda JC een vergoeding toe te kennen van € 150.000,00 bruto.
Roda JC wijst uitdrukkelijk  op het ontbreken  van een tussentijdse opzegmogelijkheid in de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst en meent  dat van Ruijs mag worden verwacht dat deze de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst uitdient en als uitdrukkelijk  uitgangspunt heeft te gelden dat contracten behoren te worden uitgediend. Ook betwist Roda JC dat sprake is van een sportieve verbetering, laat staan van een aanmerkelijke sportieve verbetering. Daarbij merkt Roda JC op dat zij reeds 41 jaar onafgebroken in de eredivisie voetbalt, terwijl MW al sinds 2000 onafgebroken in de Jupiler League speelt

Oordeel arbitragecommissie
De vraag die beantwoord moet worden is of er sprake is van een zodanige wijziging van omstandigheden dat de arbeidsovereenkomst tussen partijen billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen.
De arbitragecommissie overweegt dat in de verhouding tussen spelers en clubs en ook in de verhouding tussen trainers en clubs het uitgangspunt is dat arbeidsovereenkomsten moeten worden nagekomen. Alleen wanneer er zich zeer bijzondere omstandigheden voordoen, kan tussentijds een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden ontbonden al dan niet onder toekenning van een vergoeding. De arbitragecommissie meent dat de verdrievoudiging van het salaris van Ruijs bij indiensttreding bij MW zondermeer als een voldoende aanmerkelijke financiële verbetering heeft te gelden. De arbitragecommissie meent ook dat sprake is van een (voldoende) sportieve verbetering. De functie van hoofdtrainer van het eerste elftal van een club in de Jupiler League is naar het oordeel van de arbitragecommissie van een ander en hoger niveau dan de functie van trainer van het A1-elftal van Roda JC. Ook gelet op de persoonlijke belangen van Ruijs, waaronder zijn gevorderde leeftijd en het verloop van zijn trainerscarrière in relatie tot de thans aan de orde zijnde mogelijkheid, is de arbitragecommissie voornemens de arbeidsovereenkomst tussen Roda JC en Ruijs te ontbinden per 1 juli 2013.
Hoogte vergoeding
Dat Roda JC schade zal lijden (met een effect op de te bepalen billijke vergoeding) als gevolg van het vertrek van Ruijs is in de visie van de arbitragecommissie onvoldoende gebleken. Roda JC heeft zich niet op het standpunt gesteld dat een nieuwe A1-trainer (ten behoeve van het nieuwe seizoen 2013-2014) moeilijk zal zijn te vinden of dat de kosten van een dergelijke trainer (aanzienlijk) hoger zullen zijn, noch heeft zij zich op het standpunt gesteld dat Ruijs over zodanige bijzondere kwaliteiten beschikt, dat zij deze niet of nauwelijks in een nieuwe A1-trainer zal kunnen vinden. Daarnaast heeft Roda JC zich niet op het standpunt gesteld dat sprake is van imagoschade of schade door verlies aan sponsors, supporters en dergelijke.

Oordeel
Alles afwegende meent de arbitragecommissie dat € 15.000,00 een billijke vergoeding is te achten. De arbitragecommissie ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen Ruijs en Roda JC onder toekenning van € 15.000,--.

De uitspraak staat HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten