woensdag 15 februari 2012

Besluit tot weigering lidmaatschap door bestuur roeivereniging onrechtmatig?


De feiten
X wordt geweigerd als lidvan roeivereniging De Hartog. X begint een procedure tegen de weigering. Teronderbouwing van zijn vordering voert X. aan dat het bestuur van De Hertog deleden tegen hem heeft opgezet, waardoor een verzoek zijnerzijds aan de algemeneledenvergadering om alsnog op grond van artikel 6 lid 2 van de statuten als lidte worden toegelaten bij voorbaat kansloos is. Een verklaring voor recht dathet besluit van het bestuur om hem als lid toe te laten onrechtmatig is zalwellicht helpen de leden te overtuigen dat hij als lid moet worden toegelaten,aldus [X.].
Vonnis is een voortzetting van een eerdere uitspraak LJN BU 6276 van het gerechtshof.

De overwegingen van het gerechtshof
Bij de beoordeling van devordering stelt het hof voorop dat het bestuur van een vereniging – tenzij destatuten anders bepalen – in beginsel de vrijheid heeft een persoon als lid teweigeren. Op dit beginsel zijn onder bijzondere omstandigheden uitzonderingenmogelijk.
Dit heeft tot gevolg dathet bestuur van De Hertog op 18 april 2008 in beginsel de vrijheid had [X.] alslid te weigeren.
De Hertog heeft onvoldoende concreet feiten enomstandigheden gesteld die de conclusie rechtvaardigen dat in het onderhavigegeval een uitzondering op voormeld beginsel moet worden aangenomen.

Uitspraak van het gerechtshof
Wijst de vordering totverklaring van recht van X af. Veroordeelt het bestuur tot rectificatie (deonenigheden waren niet zoals het bestuur zei te wijten aan X) en tot betalingvan de proceskosten

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten