woensdag 1 februari 2012

Dansen is plezier voor twee!.......... mannen

LJNAY5005 Rechtbank 's-Gravenhage 26-07-2006 (twee mannen willen stijldansen)

 Kort geding over deelname van ongemengd danspaar aan wedstrijden van de NADB. Handelt NADB jegens eisers in strijd met de AWGB (Algemene Wet Gelijke Behandeling)?

De feiten

Een danspaar van twee mannen wil uitkomen in danswedstrijden. De NADB (de Nederlandse Algemene DansportBond) organiseert de Nederlandse danskampioenschappen en stelt de lijst vanafgevaardigden voor de internationale danswedstrijden samen. Dit mag volgens deNADB alleen als een paar bestaat uit een man en een vrouw.
De Commissie Gelijke Behandeling heeft geoordeeld dat de NADB in strijd met de Algemenewet gelijke behandeling handelde aangezien zij direct onderscheid maakt opgrond van homoseksuele gerichtheid en geslacht door ongemengde paren uit tesluiten van deelname aan georganiseerde danswedstrijden.
In het seizoen 2005-2006is het danspaar eenmaal gedoogd dat zij mochten deelnemen aan een wedstrijd.Voor het komende seizoen zal de NADB deelname van ongemengde paren via eengedoogconstructie niet meer toestaan.

Het geschil
Eisers vorderen opstraffe van een dwangsom het danspaar met ingang van het wedstrijdseizoen2006-2007 als regulier wedstrijdpaar toe te laten tot alle danswedstrijden, opdezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden als de andere deelnemers alsmedehet wedstrijdreglement zodanig te wijzigen dat dit geen bepalingen meer bevatdie een ongelijke behandeling van ongemengde wedstrijdparen ten opzichte van degemengde paren ten gevolge kan hebben.

De Beslissing
Onderscheid op grond vangeslacht is toegestaan bij sport voor zover een relevant verschil bestaattussen de gemiddelde prestaties van mannen en vrouwenartikel 2 lid 2 AWBG.
De NADB stelt zich op hetstandpunt dat het uithoudingsvermogen van een gemengd paar significant afwijktvan dat van een ongemengd mannelijk of vrouwelijk paar. Door eisers wordt ditniet, maar dat leidt volgens hen nog niet tot een verschil in prestatie van hetdanspaar en daarmee tot relevante verschillen bij de jurering.
In het totale tebeoordelen resultaat zullen deze verschillen in de visie van eisers geen ofslechts een beperkte rol spelen. De juistheid van dit standpunt is echtervooralsnog onvoldoende komen vast te staan. Het sportadviesbureau Contestonderzoekt (in opdracht van het NADB) op het moment dit punt, waarvan devoorlopige conclusies voormeld standpunt van eisers lijken te weerspreken. Almet al is nader onderzoek noodzakelijk, waartoe de onderhavige procedure zichechter niet leent.
Vooralsnog kan nietworden geoordeeld dat voor het gemaakte onderscheid naar geslacht geenobjectieve rechtvaardiging bestaat. Dit leidt ertoe dat evenmin met de vereistemate van zekerheid kan worden geoordeeld dat eisers in een eventuelebodemprocedure het gelijk aan hun zijde zullen hebben zodat er thans alleen alop die grond geen plaats is voor de door eisers gevraagde voorzieningen.
Eisers worden veroordeeldin de kosten van het geding.
De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten