vrijdag 17 februari 2012

Ontbreken tewerkstellingsvergunning kost basketbalvereniging € 48.000,--


De feiten
De een basketbalvereniging heeft beroepingesteld tegen het besluit van de arbeidsinspectie van 14 december 2009 inzakehet opleggen van een bestuurlijke boete in het kader van de Wet arbeidvreemdelingen (hierna Wav.)
Tijdens een administratief onderzoek op in deonderneming van basketbalvereniging hebben medewerkers van de Arbeidsinspectiegeconstateerd dat de basketbalvereniging zes arbeidskrachten arbeid lietverrichten bestaande uit het trainen en het spelen als basketbalspelers. Dezepersonen waren in het bezit van de Amerikaanse nationaliteit. In alle gevallenbleek een tewerkstellingsvergunning te zijn afgegeven maar ten aanzien van dezes basketbalspelers waren de tewerkstellingsvergunningen pas afgegeven enigetijd nadat de vreemdelingen reeds werkzaam waren. Ter zake is een boeterapportopgesteld. De arbeidsinspectie heeft de basketbalvereniging inkennis gesteld van het voornemen een boete op te leggen van € 48.000,- inverband met overtreding van de Wav. De basketbalvereniging heeft hiertegenbezwaar gemaakt en de voorzieningrechter verzocht een voorlopige voorziening tetreffen De voorzieningenrechter heeft inzijn uitspraak het verzoek toegewezen, in die zin dat het primaire besluit isgeschorst tot zes weken na de verzending van de beslissing op bezwaar.

Het Geschil

De basketbalverenigingheeft aangevoerd dat zij te goeder trouw is en alle afspraken en proceduresheeft nageleefd. Voor het aanvragen van tewerkstellingsvergunningen zijnafspraken gemaakt tussen de Arbeidsinspectie /CWI/UWV en de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB). Debasketbalvereniging zegt de Wav niet overtreden te hebben. In de praktijk zijnafspraken gemaakt en vastgelegd in een bestendige gedragslijn, die al jaren wordtnageleefd zonder problemen. De basketbalvereniging doet een beroep op hetgelijkheidsbeginsel. 
Voor zover er al sprake zou zijn van eenovertreding, dan is die minimaal, niet toerekenbaar en is sprake vanverschoonbare omstandigheden. Er is hier volgens de basketbalvereniging sprakevan bijzondere omstandigheden op grond waarvan de arbeidsinspectie had moetenafzien van boeteoplegging. de basketbalvereniging beroept zich hier op dealgemene beginselen van behoorlijk bestuur.


De basketbalvereniging heeft aangevoerd dat haar niet kan worden verwetendat niet tijdig over de tewerkstellingsvergunningen werd beschikt, omdat zijafhankelijk is van de vaste afspraken die zijn gemaakt tussen de arbeidsinspectie,UWV en de FEB. 
De voorzieningenrechter constateert dat deafgesproken werkwijze de basketbalvereniging niet ontslaat van haarverplichtingen in het kader van de Wav. Zij zal er zelf zorg voor moeten dragendat de aanvragen - al dan niet via de FEB - tijdig en compleet wordeningediend. Tevens heeft de basketbalvereniging de spelers al laten werken alvorenszij een vergunning hebben gekregen en moest zij dus rekening houden met hetrisico op een boete.
Naar het oordeel van de voorzieningenrechterheeft de arbeidsinspectie voldoende onderzoek gedaan naar de afgesprokenwerkwijze en heeft hij daarmee terecht een boete opgelegd.
Het verzoek om voorlopige voorziening wordtafgewezen en het beroep wordt ongegrond verklaard. 
Nu het beroep ongegrond wordt verklaard, ziet devoorzieningenrechter geen aanleiding tot een proceskostenveroordeling. 

Debeslissing 
De voorzieningenrechter: 
-verklaart het beroep ongegrond; 
-wijst het verzoek om voorlopige voorziening af

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten