woensdag 2 juli 2014

Standaardvoorwaarden KNVB bij kaartverkoop onder omstandigheden onredelijk bezwarend


Zie ook het bericht: "SVA mag gepast juichen, KNVB deelsteruggefloten" op Ajaxlife.nl


De feiten
SVA is de supportersvereniging van Ajax en heeft meer dan negentigduizend leden. En heeft tot doel:
"1. De SVA heeft ten doel:
-( ...);en het behartigen van de belangen van alle supporters van AFC Ajax en met name de leden van de SVA..
2. De SVA tracht dit doel onder meer te bereiken door:
- (...)
-het  bevorderen van de verkrijging van extrafaciliteiten ten behoeve van Ajax- supporters met name de leden van de SVA, bij en rond wedstrijden van AFC Ajax. "
De KNVB heeft standaardvoorwaarden (hierna: de Standaardvoorwaarden) voor de verkoop van tickets opgesteld. Deze houden onder  meer het volgende in:
"Titel I: Inleidende bepalingen
Inleiding
Deze Standaardvoorwaarden  zijn door de KNVB opgesteld teneinde een aantal doelen te verwezenlijken. Uitgangspunt is dat een ieder die betrokken is bij de voetbalsport in Nederland, en niet in de laatste plaats de toeschouwer, er belang bij heeft dat voetbalevenementen  op een ordelijke wijze verlopen. Gedragingen van personen (alleen of in groepen) die de openbare orde en/of de veiligheid bij voetbalevenementen verstoren, zijn schadelijk voor het aanzien en het belang van het Nederlandse voetbal en kunnen een gevaar opleveren voor personen. Teneinde een ordelijk verloop in de ruimste zin te bewerkstelligen en een dergelijke onordelijk en onveilig gedrag bij voetbalevenementen  te beteugelen heeft de KNVB de onderhavige regels opgesteld.
(...)
Artikel 2 Toepassingsgebied
De Standaardvoorwaarden  zijn verbindend voor een ieder die een Toegangsbewijs aankoopt en/ofverkrijgt, dan wel een (S)CC aankoopt en/ofverkrijgt, alsmede voor het Publiek.

Titel II: Rechten en plichten van het Publiek en Clubs
(...)
Artikel 4: Datum en tijdstip Voetbalwedstrijden
"4.1. Voetbalwedstrijden  worden zoveel mogelijk gespeeld op de op het Toegangsbewijs vermelde dag(en) en tijstip(pen). De organisatoren van Voetbalwedstrijden behouden zich echter te allen tijde het recht voor terzake wijzigingen aan te brengen, indien dit naar hun oordeel nodig is.
4.2. De afgelasting, het staken, het niet uitspelen of het op grond van een uitspraak van een tuchtrechtelijk orgaan, de KNVB of het openbaar gezag spelen zonder publiek van een Voetbalwedstrijd  geeft het Publiek geen recht op restitutie van (enig deel van) de prijs van een Toegangsbewijs  of andere compensatie. Dit geldt ook indien er sprake is van het verplaatsen van een Evenement in tijd of locatie of een beslissing van de scheidsrechter dat de wedstrijd (gedeeltelijk) geen doorgang kan vinden.
(...)
Titel IV: Slotbepalingen
Artikel 18: Wijziging van de Standaardvoorwaarden. De KNVB kan deze Standaardvoorwaarden te allen tijde wijzigen. De gewijzigde voorwaarden worden onmiddellijk na wijziging van kracht. (...)"

De KNVB verplicht iedere betaald voetbal  organisatie (bvo) in Nederland de Standaardvoorwaarden van toepassing te verklaren bij het verkopen van toegangsbewijzen voor wedstrijden of toernooien waarop  de reglementen van de KNVB van toepassing zijn.  Dit blijkt uit onder meer art 8 juncto  art 14 lid 2 van het door de KNVNB opgestelde Handboek  Veiligheid 2011/2012.
Op 21 december 2011 is de tussen Ajax-AZ in het kader van de jaarlijkse strijd om de
KNVB  beker gespeelde wedstrijd  gestaakt  omdat  een toeschouwer het speelveld  had betreden en vervolgens de keeper van AZ aanviel. De Wedstrijd is op 19 januari 2012 in zijn geheel overgespeeld, zonder publiek. Op verzoek van Ajax heeft de KNVB ermee ingestemd  kinderen  in de leeftijd tot 12 jaar en hun begeleiders (gratis) toegang  te verlenen tot het stadion.
De supporters van Ajax die op 19 december 2011 bij de wedstrijd aanwezig waren en niet aanwezig mochten  zijn bij de opnieuw  gespeelde wedstrijd op 19 januari  2012 hebben  de koopprijs van het toegangsbewijs ad € 15,-- niet terug gekregen.
Bij brief van 17 januari  2012  heeft de raadsman van SVA aan het bestuur van de KNVB meegedeeld dat SVA bezwaar  had tegen artikel  4.2 van de Standaardvoorwaarden (hierna:  het Beding)  en heeft zij de KNVB  een termijn van twee weken verleend om in onderling overleg de voorwaarden zodanig te wijzigen dat dit bezwaar wordt weggenomen. Voor  zover er overleg  is geweest heeft dit niet tot resultaat  geleid.

Standpunt SVA
SVA voert aan dat artikel 4.2. van de Standaardvoorwaarden  onredelijk bezwarend is aangezien het de koper ieder recht op restitutie van de koopprijs ontneemt bij afgelasting, staking en niet uitspelen van een wedstrijd, daar waar de koper de gerede verwachting heeft dat hij met het gekochte toegangsbewijs  een (hele) voetbalwedstrijd te zien zal krijgen.
Hierdoor is er volgens SVA sprake van:
a) strijd met dwingend recht omdat er sprake is van een consumentenkoop  (art 7:5 BW), die ook een overeenkomst  op afstand (art 7:46a BW) betreft. Bij consumentenkoop kan niet van de afdelingen 1-7 van titel 10 van boek 7 BW worden afgeweken. (zie artikel 7:6 lid 1 BW);
b) een zwart beding in de zin van artikel 6:236 sub a en b BW;
c) dan wel een grijs beding in de zin van artikel 6:237 sub b, c, den f BW;
d) althans  een beding dat ook overigens onredelijk bezwarend is in de zin van artikel 6:233 sub a BW.

SVA heeft voorts aangevoerd dat de concrete aanleiding voor de onderhavige procedure de wijze van afwikkeling van de gestaakte en vervolgens opnieuw gespeelde wedstrijd Ajax-AZ betreft. Ter zitting  is door SVA aangevuld dat deze gang van zaken wordt gevoeld  als een straf jegens alle supporters voor de handelwijze van een eenling  en dat dit niet als eerlijk  wordt ervaren.

Standpunt KNVB
In zijn arrest  van 9 augustus 2006,  05/501  ECLI:NL:GHSR:2006:AY6000 heeft het hof artikel 4.2. van de Standaardvoorwaarden getoetst. Het artikel had toen de volgende tekst:
'De afgelasting, het staken of het niet uit pelen van een Voetbalwedstrijd  geeft het Publiek geen recht op restitutie van (enig deel van) de toegangsprijs  of andere compensatie'  Dit artikel  is toen niet onredelijk bezwarend geacht. De tekst van artikel 4.2. zoals dit artikel  thans aan het hof voorligt  is de volgende (waarbij hetgeen  gewijzigd is ten aanzien  van de onder 3.9. bedoelde  versie is onderstreept):
4.2. De afgelasting, het staken, het niet uitspelen of het op grond van een uitspraak van
een tuchtrechtelijk orgaan. de KNVB of het openlaar gezag spelen zonder publiek van een Voetbalwedstrijd  geeft het Publiek geen recht op restitutie van (enig deel van) de prijs van een Toegangsbewijs of andere compensatie.  Dit geldt ook indien er sprake is van het verplaatsen  van een Evenement in tijd of locatie  of een beslissing van de scheidsrechter dat de wedstrijd (gedeeltelijk ) geen doorgang kan vinden.
  
Oordeel gerechtshof
Voor de vraag of artikel 4.2. van de Standaardvoorwaarden  onredelijk bezwarend is in de zin van artikel 6:240 BW, dient het hof dit beding abstract te toetsen en zich daarbij te richten op de overgrote meerderheid van de gevallen. Gelet op hetgeen daaromtrent door de Hoge Raad is overwogen in het arrest van 16 mei 1997, ECLI:NL:HR: 1997:ZC2372 (Consumentenbond/EnergieNed e.a.) wordt hieronder verstaan dat:
1) de uitkomst van zodanige toetsing moet afhangen van een beoordeling van de gevallen waarin het beding verandering brengt in de rechtstoestand die bij gebreke van het beding zou hebben bestaan, en
2) beslissend is of in die gevallen moet worden geoordeeld of het beding, rekening houdend met de in de wetsgeschiedenis  besproken gezichtspunten - zoals de specifieke aard en inhoud van de overeenkomsten waarvoor de algemene voorwaarden zijn bestemd, en de "typische" eigenschappen en belangen van de personen met wie deze overeenkomsten plegen te worden gesloten- doorgaans tot onredelijke resultaten zal leiden. 

Het hof begrijpt dat de bezwaren  van SVA met name betrekking hebben  op 'het op grond van een uitspraak van een tuchtrechtelijk  orgaan, de KNVB of het openbaar gezag spelen zonder publiek'  van een Voetbalwedstrijd, al dan niet na staken  van de wedstrijd. Ofschoon de bezwaren zijn toegespitst op één voorbeeld, kan er in dit kader slechts een abstracte toetsing plaatsvinden.
Bij de beoordeling van de bezwaren  van SVA  houdt het hof rekening met het feit dat de Standaardvoorwaarden van toepassing zijn op de toegangsbewijzen voor alle betaald voetbalwedstrijden in Nederland alsmede met het doel van de Standaardvoorwaarden zoals hiervoor  weergegeven.
Partijen discussiëren over het belang van de juridische status van een toegangsbewijs van een voetbalwedstrijd voor beoordeling van de vordering. Het hof zal echter dit punt bij zijn beoordeling in het midden laten, nu deze vraag gelet op het hiernavolgende geen beantwoording behoeft en overigens ook afhankelijk is van de wijze waarop en door wie het toegangsbewijs is verkocht.
Onjuist acht het hof de stelling  van SVA dat een toegangskaart voor een voetbalwedstrijd waarop de Standaardvoorwaarden van toepassing zijn altijd het recht geeft een gehele (waarmee gelet op de stellingen van SVA wordt bedoeld uitgespeelde) wedstrijd bij te wonen. Zoals het hof reeds heeft overwogen in voormeld arrest van 9 augustus 2006 heeft de gebruiker van de Standaardvoorwaarden  de overeengekomen  prestatie verricht wanneer hij toegang heeft verleend tot het stadion waarin een wedstrijd wordt gespeeld, ook als deze wordt gestaakt dan wel niet uitgespeeld.
Hierbij dient in aanmerking te worden genomen dat een voetbalwedstrijd uit de aard van de zaak een grillig verloop kan hebben. Gebeurtenissen tijdens de wedstrijd kunnen er toe leiden dat de wedstrijd anders verloopt dan verwacht, afhankelijk van de omstandigheden wordt stilgelegd dan wel gestaakt en soms op een ander moment wordt overgespeeld. Het feit dat de wedstrijd vervolgens wordt overgespeeld zonder publiek ter voorkoming van onregelmatigheden  en op grond van een beslissing die met inachtneming van het in de Inleiding van de Standaardvoorwaarden  genoemde en hiervoor weergegeven doel is genomen, levert dan ook op zich  in de hiervoor weergegeven omstandigheden geen tekortkoming van de gebruiker van de Standaardvoorwaarden  op, zodat artikel 4.2. Standaardvoorwaarden in dit opzicht niet onredelijk bezwarend is.
Voor zover voormelde zinsnede van artikel 4.2. Standaardvoorwaarden echter tevens ieder recht op restitutie van de prijs van een Toegangsbewijs uitsluit-ook als de wedstrijd op grond van een uitspraak op voorhand van een tuchtrechtelijk orgaan, de KNVB of het openbaar gezag niet dan wel geheel zonder publiek wordt gespeeld en het derhalve niet gaat om het overspelen van een reeds eerder gespeelde wedstrijd of de voortzetting van een gestaakte wedstrijd -en  daarmee gelet op de tekst van artikel 4.2. de bevoegdheid tot ontbinding volledig wordt uitgesloten dan wel beperkt is het hof van oordeel dat dit artikel in strijd is met de zwarte lijst zoals weergegeven  in artikel 6:236 b) en daarmee onredelijk bezwarend is in de zin van artikel 6:240 BW.
Ofschoon KNVB heeft aangevoerd dat een dergelijke situatie zich niet zal voordoen, aangezien in geval van het spelen van een wedstrijd zonder publiek- waarbij het niet gaat om het overspelen van een reeds eerder gespeelde wedstrijd of de voortzetting van een gestaakte wedstrijd- door de gebruiker van de Standaardvoorwaarden geen toegangskaarten  worden verkocht aan het publiek, volgt deze beperking niet uit de tekst van de Standaardvoorwaarden  en heeft KNVB op dit punt haar standpunt in het licht van bedoelde tekst naar het oordeel van het hof onvoldoende onderbouwd. Het feit dat een dergelijke situatie zeldzaam zou zijn doet aan het voorgaande niet af.
Gelet op het voorgaande zal het hof de gevorderde verklaring voor recht op hierna te melden wijze toewijzen. Naar het oordeel van het hof hebben partijen hiermee voldoende duidelijkheid op welke wijze artikel 4.2. van de Standaardvoorwaarden dient te worden aangepast. Het hof ziet dan ook geen aanleiding de vordering ex artikel 6:241 lid 4 BW toe te wijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten