donderdag 11 juni 2015

Amazone hoeft geen schadevergoeding te betalen aan eigenaar dressuurpaard

Een amazone uit Hooge-Mierde hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de eigenaar van  dressuurpaard U2. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant zojuist bepaald. Ook de stal in Hooge Mierde waar het paard ruim drie jaar was ondergebracht, hoeft niet te betalen.

De eigenaar van U2, een inwoonster van New York, kocht het paard in 2004. Ze gaf een professionele amazone uit Hoog Mierde de opdracht het paard te trainen van 2006 tot medio 2013. Volgens de eigenaar liep het paard in die tijd onherstelbaar letsel aan zijn mond en flanken op. Het paard zou daarom niet meer als volwaardig rijpaard kunnen worden ingezet en bovendien flink in waarde zijn gedaald; het paard had een onderhandse verkoopwaarde van 250.000 euro en zou nu nog 2.500 euro waard zijn. De eigenaar stelt de amazone en de stal daarvoor aansprakelijk.

Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat het letsel onherstelbaar is. De verklaringen en medische stukken die de eigenaar heeft ingebracht, geven daarvoor onvoldoende bewijs. De rechtbank ziet daarom geen aanleiding om een schadevergoeding toe te kennen.

Tegenvordering

De amazone diende ook een tegenvordering in bij de rechter. Volgens haar heeft de eigenaar haar in De Telegraaf ten onrechte neergezet als een dierenbeul die U2 ernstig letsel toebracht. De rechtbank stelt vast dat de amazone niet gekwalificeerd wordt als dierenbeul en dat het woord niet voorkomt in het artikel. De rechtbank is van oordeel dat het artikel in de Telegraaf niet meer is dan een korte, zakelijke weergave van de zaak. De informatie is feitelijk en juist. Er is dus geen sprake van onrechtmatig handelen en daarom wijst de rechtbank het verzoek tot schadevergoeding af.Geen opmerkingen:

Een reactie posten