woensdag 23 mei 2012

Arbitragecommissie KNVB: moeten kunstgrasvelden die niet aan de norm voldoen vervangen worden?

Arbitragecommissie KNVB, Arbitraal Vonnis nr.1318, 7-5 2012
De feiten
Voetvalvereniging “De Flamingo’s” huurt kunstgrasvelden van Stadion Alkmaar Beheer BV. Partijen verschillen van mening of de kunstgrasvelden B en C die “De Flamingo’s” van Stadion Alkmaar Beheer BV huurt in een zodanige conditie verkeren, dat zij niet langer voldoen aan de daarvoor geldende normen en of de velden vervangen dienen te worden dan wel hersteld dienen te worden.

Het geschil
Beide partijen zijn het er over eens dat de gebruiksnorm NOCNSF-KNVB2-18 van toepassing is. De kunstgrasvelden voldoen niet aan die norm.

Stadion Alkmaar Beheer BV stelt zich op het standpunt dat enkel de schending van deze norm niet met zich mee brengt dat automatisch het hele veld vervangen hoeft te worden. Daarnaast stelt Stadion Alkmaar Beheer BV zich op het standpunt dat mochten de velden niet voldoen aan de norm, zij daarmee nog niet toerekenbaar tekort schiet jegens de Flamingo’s.
Voetvalvereniging “De Flamingo’s” is van mening dat zij er van uit mochten gaan dat de velden gedurende de looptijd van het contract aan de norm zou blijven voldoen. Nu dit niet het geval is eisen zij dat de velden vervangen dan wel hersteld worden.

De beslissing
De arbitragecommissie volgt de laatste stelling van Stadion Alkmaar Beheer BV niet en geeft aan dat van doorslaggevend belang is hetgeen partijen van elkaar hadden mogen verwachten bij het aangaan van het contract.
Volgens de arbitragecommissie mocht voetvalvereniging “De Flamingo’s” er inderdaad vanuit gaan dat gedurende de looptijd van het contract de velden aan de geldende normen bleven voldoen.
Volgens twee deskundigen zijn de velden niet zodanig slecht dat volledige vervanging genoodzaakt is. De eis tot vervanging wordt dus verworpen.
De eis tot het verrichten van herstelwerkzaamheden wordt wel toegekend door de arbitragecommissie toegekend omdat voetvalvereniging “De Flamingo’s”mogen verwachten dat velden tijdens de looptijd van het contract voldoen aan de geldende normen.

De beslissing staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten