donderdag 24 mei 2012

Overnemen concept "kamperen in stadion" levert geen onrechtmatige daad op


De feiten
Pootentieel BV is een organisatie die zich bezig houd met sportmarketing en evenementen. Pootentieel BV heeft jarenlang een succesvol evenement georganiseerd in de Amsterdam Arena genaamd “ChampCamp”. ChampCamp houdt in dat kinderen op het veld van het stadion kamperen in tenten en de ochtend daarna ontbijten met de selectie.

Het geschil
Pootentieel BV heeft het concept van Champcamp ook aangeboden bij SC Heereveen maar Heerenveen heeft dit vanwege tegenvallende prestaties afgewezen. Tijdens een benefit diner, georganiseerd, door SC Heereveen, is besloten om op eigen initiatief een gelijksoortig evenement te organiseren, genaamd “kamperen op de middenstip”.
Pootentieel BV vordert primair dat SC Heereveen wordt verboden, om gedurende een jaar gelijksoortige evenementen als ChampCamp te organiseren en secundair, dat SC Heereveen gedurende 6 weken op de homepage plaatst dat Heerenveen zonden toestemming van Pootentieel hun concept van ChampCamp heeft gebruikt en dat “Kamperen op de middenstip” gebaseerd was op ChampCamp.
Pootentieel legt aan haar vordering ten grondslag dat Heerenveen onrechtmatig gebruik maakt van de know-how van Pootentieel om zo’n evenement te organiseren. Pootentieel beroept zich niet op een auteursrecht maar op een éénlijnsprestatie, dat wil zeggen een prestatie van dien aard dat zij op één lijn valt te stellen met die welke toekenning van een absoluut recht van intellectueel eigendom rechtvaardigt.

De beoordeling
De voorzieningsrechter is van oordeel dat een evenement als ChampCamp niet is  te beschouwen als een met een IE-recht gelijk te stellen éénlijnsprestatie omdat de werkzaamheden van Pootentieel vooral organisatorisch zijn. En zelfs al zou juist zijn dat SC Heerenveen door de presentatie van Pootentieel op het idee is gebracht, dan nog is het gebruik van dat (onbeschermde) idee en de over de uitwerking daarvan verschafte informatie op zichzelf beschouwd niet  onrechtmatig, nu er geen geheimhoudingsovereenkomst tussen partijen is gesloten.


De beslissing
De voorzieningsrechter wijst de vorderingen van Pootentieel af en veroordeeld Pootentieel in de proceskosten.

De uitspraak staat HIER

Update 13 juni 2012:
Of hier de samenvatting van de uitspraak op IEPT.nl:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten