woensdag 8 februari 2012

Leeuwenhose verboden in stadion

LJN: AX6427  Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht01-06-2006
De feiten

In verbandmet het komende wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland (hiernate noemen: “WK 2006”),verkoopt en verspreidt Bavaria een promotieartikel bekend onder de naam“Leeuwenhose”. Het betreft een oranje broek, model “lederhose”, metleeuwenstaart voorzien van het logo van Bavaria. 
De KNVB hanteert Artikel 5.3 standvoorwaarden,luidt als volgt: 
“ Zonder voorafgaande schriftelijke toestemmingvan de KNVB is het verboden toegangsbewijzen voor wedstrijden om de Amstel Cup,de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal en de wedstrijden vanvertegenwoordigende elftallen van de KNVB, oefenwedstrijden daaronder begrepen,te gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals bijvoorbeeld voor de promotieen/of reclame van artikelen, als prijs in prijsvragen of als onderdeel vanreisarrangementen.” 
Voorafgaand aan de door de KNVB georganiseerdeoefenwedstrijd tussen het Nederlandse elftal en Kameroen heeft Bavaria voor hetvoetbalstadion ongeveer 15.000 stuks Leeuwenhosen aan kaarthouders van dieoefenwedstrijd uitgedeeld. Bij binnenkomst moesten alle kaarthouders die deLeeuwenhose droegen of bij zich hadden deze Leeuwenhose op bevel van de KNVBuittrekken en afgeven. Indien zij daaraan geen gehoor zouden geven dan zoudenzij, ondanks het feit dat zij in het bezit waren van een geldigtoegangskaartje, de oefenwedstrijd niet mogen bijwonen. 

Hetgeschil
Bavaria vordert dat de KNVB bij vonnis wordtveroordeeld:
a. om te gedogen dat bezoekers van de komendeoefenwedstrijden van het Nederlands elftal op donderdag 1 juni 2006 en zondag 4juni 2006 de Leeuwenhose, kledingstukken en/of eventuele anderepromotieartikelen c.q. uitdossing met Bavaria logo mogen dragen
b. om zich te onthouden van elke gedraging diede effectiviteit van de promotionele actie van Bavaria met de Leeuwenhosenadelig kan beïnvloeden, zulks op straffe van een dwangsom. 
Bavariabaseert deze vorderingen op een onrechtmatige daad van de KNVB. 
Bavaria voert daartoe – samengevat – hetvolgende aan. 
De KNVB heeft zonder daarvoor een rechtsgrond tehebben kaarthouders die een Leeuwenhose droegen of bij zich hadden de toeganggeweigerd tot het stadion waar de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftalen Kameroen werd gespeeld. Het effect van de promotionele actie van Bavaria(onder meer bestaande uit het gratis uitdelen van ongeveer 15.000 stuksLeeuwenhosen) is daarmee door de KNVB tenietgedaan. 
KNVB voertverweer. KNVB vordert dat het Bavaria wordt verboden om op donderdag 1 juni2006 en zondag 4 juni 2006 in een straal van 10 kilometer rond hetPhilipsstadion te Eindhoven respectievelijk het Feyenoord stadion te Rotterdampromotionele artikelen – met name Leeuwenhosen – aan het publiek al dan niet omniet aan te bieden, zulks op straffe van een dwangsom en met veroordeling vanBavaria in de proceskosten. 
Het eerste argument van de KNVB is dat derelatie tussen de KNVB als organisator van oefenwedstrijden van het Nederlandselftal en de kaarthouders is contractueel bepaald door de algemene voorwaarden(de standaardvoorwaarden) van de KNVB
Het tweedeargument van de KNVB is dat er in het stadion huisregels gelden die het dragenvan de leewenhose verbieden. 

Debeslissing 

Met betrekking tot het beroepvan de KNVB op de algemene voorwaarden overweegt de rechter dat:
Het isonvoldoende aannemelijk geworden dat – zoals de KNVB aanvoert en Bavariaen [eiser] betwist dat  – de KNVB op grond van artikel 5.3 van haarstandaardvoorwaarden gerechtigd is om kaarthouders die een Leeuwenhose dragenof bij zich hebben de toegang tot het stadion te weigeren. Het is namelijkonvoldoende aannemelijk geworden dat artikel 5.3 van de standvoorwaarden van deKNVB een verbod behelst om zonder toestemming van de KNVB reclame-uitingen,zoals de Leeuwenhose, in het stadion mee te voeren. Integendeel, de tekst vanartikel 5.3 van de standaardvoorwaarden wijst er veeleer op dat het zonderschriftelijke toestemming van de KNVB verboden is om toegangskaartjes voorcommerciële doeleinden te gebruiken.
Beroep KNVB slaagt op dit puntniet

Met betrekking tot het beroepvan de KNVB op de huisregels overweegt de rechter dat:
Het beroepvan de KNVB op de nadere huisregel (het is verboden om een door, zoals de KNVBhet uitdrukt, “sampling” verkregen Leeuwenhose in het stadion te dragen of bijzich te hebben) zoals moet in dit geval echter naar maatstaven van redelijkheiden billijkheid onaanvaardbaar worden geacht, omdat niet is gebleken dat de KNVBdeze  nadere huisregel tijdig enduidelijk aan de kaarthouders van de oefenwedstrijden van 1 en 4 juni 2006bekend heeft gemaakt.
Beroep KNVB slaagt op dit puntniet

Met betrekking tot het beroepvan de KNVB op de onrechtmatige daad van Bavaria overweegt de rechterdat:
Het wordtvoldoende aannemelijk geacht dat Bavaria in strijd handelt met hetgeen volgensongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, en daarmeeonrechtmatig jegens de KNVB handelt, indien Bavaria, zoals zij voornemens is,op de dagen dat de oefenwedstrijden van het Nederlandse elftal worden gespeeld(1 en 4 juni 2006) in de nabijheid van het stadion, ofwel binnen een straal van10 kilometer van het stadion, een grote hoeveelheid promotionele artikelenvoorzien van het Bavaria logo, waaronder de Leeuwenhose, aan de kaarthoudersvan die oefenwedstrijden al dan niet om niet zou aanbieden. Immers, alsdan zouBavaria op slinkse wijze het verbod om in het stadion reclame te voeren enpromotionele artikelen, waaronder de Leeuwenhose, aan te bieden, omzeilen endaarmee bewerkstelligen dat zij zonder dat zij daarvoor enige vergoeding aan deKNVB verschuldigd is (een reclameovereenkomst ontbreekt immers) reclame kanvoeren in het stadion. Voldoende aannemelijk is dat deze handelswijze vanBavaria schade zou toebrengen aan het belang van de KNVB en overigens ook aandat van Heineken.
Beroep KNVB slaagt op dit puntwel

Het oordeel
Devoorzieningenrechter komt tot een salomonsoordeel. De voorzieningenrechterveroordeelt KNVB om te gedogen dat bezoekers van de komende oefenwedstrijdenvan het Nederlands elftal op donderdag 1 juni 2006 en zondag 4 juni 2006 eendoor hen gekochte Leeuwenhose met Bavaria-logo dragen in en bij de stadions vanEindhoven en Rotterdam waar deze oefenduels zullen worden gespeeld. De rechter VerbiedtBavaria om op donderdag 1 juni 2006 en op zondag 4 juni 2006 in een straal van 10 kilometer rond destadions promotionele artikelen – met name Leeuwenhosen – aan het publiek aldan niet om niet aan te bieden omdat Heineken het exclusieve recht van reclameen promotie heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten