maandag 6 februari 2012

Tot ons vermaak verhogen wij de kosten!

LJN BV2077,Sector kanton Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak: 01-02-2012
Gemeente Baarn tegen Voetbalvereniging Tot Ons Vermaak(T.O.V.)

De feiten
Tussen partijen is op 23 november 2009 een overeenkomst gesloten. Artikel 3 vande overeenkomst luidt, voor zover van belang, als volgt:
Prijzen
1.De door de vereniging aan de Gemeente verschuldigde vergoeding voor hetgebruik van het sportpark bedraagt het bedrag genoemd in de tarievenlijst,uitgaande van de tarieven per 14 april 2007. De in de tarievenlijst genoemdebedragen zijn exclusief BTW.

HetGeschil
De gemeente vordert van TOV te voldoen een bedrag van € 2.000,93.
De gemeente voert aan dat zij op basis van een Raadsbesluit van 25 november2009 een prijsverhoging heeft doorgevoerd en dat zij TOV daarover tijdig heeftgeïnformeerd.
TOV voert als belangrijkste verweer aan dat zij de tussen partijenovereengekomen gebruiksvergoeding steeds heeft betaald, maar dat zij weigert dedoor de gemeente eenzijdig opgelegde verhoging van de gebruiksvergoeding tevoldoen.

De kern van het geschil: is de gemeente bevoegd eenzijdig tot prijsverhogingover te gaan.
Volgens de kantonrechter is daarbij niet alleen de taalkundige uitleg vanbelang, maar komt het aan op de zin die partijen in de gegeven omstandighedenredelijkerwijs aan deze bepaling mochten toekennen en op hetgeen zijredelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
De gemeente heeft toegegeven dat een eenzijdig wijzigingsbeding niet in deovereenkomst is opgenomen.
De sportclubs hebben aangeboden om akkoord te gaan met een beding waarinprijsverhoging zou worden toegestaan conform de prijsindex, maar dat wilde degemeente niet.
Volgens de overeenkomst is de gemeente niet bevoegd eenzijdig tot verhoging vande prijs over te gaan. Dat betekent dat TOV geen wanprestatie pleegt door teweigeren de eenzijdig door de gemeente opgelegde prijsverhoging te voldoen.
De vordering van de gemeente moet daarom worden afgewezen.
De gemeente zal, als in het ongelijk gestelde partij, in de kosten van hetgeding worden veroordeeld, welke tot aan deze uitspraak aan de zijde van TOVworden begroot op nihil.

Debeslissing
De kantonrechter wijst de vordering af en veroordeelt de gemeente totbetaling van de proceskosten aan de zijde van TOV, tot de uitspraak van ditvonnis begroot op nihil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten