zaterdag 11 februari 2012

Reis met AZ mee Europa in!



De feiten Op 31 augustus 2009 heeft Toerkoop de domeinnaam www.voetbalreizenaz.nl geregistreerd. Op de daarbij behorende website bood Toerkoop pakketreizen aan voor supporters van AZ. Op de website werd veelvuldig gebruik gemaakt van de AZ Merken. AZ heeft Toerkoop nooit toestemming gegeven voor het gebruik van haar merken en wil dat toerkoop met het gebruik van haar merken stopt.

Het geschil AZ vordert, bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad:
A. Dat Toerkoop de inbreuk op de merkenrechten staakt anders moet zij een dwangsom van 5.000 betalen voor iedere dag waarop een overtreding voortduurt.
B. Dat Toerkoop moet betalen voor de geleden schade van AZ door de inbreuk op haar merkenrechten
C. Dat Toerkoop de volledige proceskosten moet vergoeden.
De kern van de discussie tussen partijen in deze zaak betreft de vraag of het gebruik dat Toerkoop bij de vormgeving van haar website als hiervoor weergegeven van het merk AZ heeft gemaakt, valt binnen de in 3.23 lid 1 aanhef en sub c BVIE omschreven grenzen van toelaatbaar refererend merkgebruik. Die bepaling houdt in dat de merkhouder zich niet kan verzetten tegen gebruik van het merk door een derde, wanneer dit nodig is om de bestemming van de waar - in dit geval de bestemming van de aangeboden dienst - aan te geven, tenzij het merk zo wordt gebruikt dat de indruk kan worden gewekt dat er een commerciƫle band tussen de derde onderneming en de merkhouder bestaat, of ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit, of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk.
Door gebruik van de AZ Merken heeft Toerkoop zich schuldig gemaakt aan merkinbreuk. De gemiddelde consument had zonder meer kunnen menen dat deze site door of met toestemming van AZ werden aangeboden. Toerkoop heeft tot op het moment van de dagvaarding halsstarrig geweigerd toe te zeggen iedere verdere inbreukmakende handeling te staken. AZ heeft onder die omstandigheden voldoende belang bij het gevraagde verbod. AZ heeft niet bestreden dat enig gebruik van de aanduiding AZ in de commerciƫle uitingen van Toerkoop nodig is, wil zij aan het publiek kenbaar maken dat zij reizen naar voetbalwedstrijden van AZ in het buitenland aanbiedt. AZ betoogt echter op goede gronden dat Toerkoop daarin verder is gegaan dan nodig is.
De website maakt de indruk dat er een band bestaat tussen AZ en degene die de voetbalreizen aanbiedt. De kans op associatie wordt versterkt door het gebruik van dezelfde kleur rood als in het AZ logo wordt gebruikt, door de ovale ring om de aanduiding AZ, die verwijst naar het AZ-logo en door de zin "Reis met AZ mee Europa in!".

De beslissing Het gevraagde verbod is toewijsbaar. Toerkoop moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van de merken van AZ, op straffe van €1.000 per dag voor iedere dag dat de overtreding voortduurd met een maximum van €50.000. Toerkoop dient verder ook de proceskosten te vergoeden begroot op € 8.000.

Toerkoop (reisorganisatie) maakt met de website www.voetbalreizenaz.nl inbreuk op een aantal merken van AZ (de eiser) geregistreerd. AZ heeft Toerkoop nooit toestemming gegeven voor het gebruik van haar merken. Bij beschikking heeft de voorzieningenrechter van deze rechtbank op straffe van een dwangsom bevolen dat Toerkoop onmiddellijk na betekening van de voornoemde beschikking de hiervoor genoemde inbreuk op de merkrechten van AZ diende te staken.
AZ heeft deze beschikking dezelfde dag nog laten betekenen aan Toerkoop. Na de betekening heeft Toerkoop de tot die dag onder het domein www.voetbalreizenaz.nl getoonde website offline gehaald. AZ heeft Toerkoop toestemming gegeven om onder het domein www.voetbalreizenaz.nl een website te tonen, waarop geen inbreukmakend gebruik meer wordt gemaakt van de merkaanduiding AZ. De aangepaste website is kort na het ex parte verbod online gegaan.
De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten