maandag 20 februari 2012

Feyenoord/KNVB uitzendrechten voetbalwedstrijden

De feiten
De KNVB heeft Feyenoord gedagvaard en vordert:

1. Voorrecht te verklaren dat het recht met betrekking tot het opnemen en uitzendenvan radio- en televisieopnames van wedstrijden die door de KNVB georganiseerdworden toekomen aan alle clubs gezamenlijk: de KNVB en de clubs.
2. Feyenoord te verbieden over te gaan tot een eenzijdigeen individuele exploitatie van de radio- en televisieopnames van wedstrijden diegeorganiseerd zijn door de KNVB.
3. Subsidiair: Feyenoord te verbieden de tv-uitzendrechtenvan door haar te spelen thuiswedstrijden individueel uit te baten metvoorbijgaan aan de reglementaire bepalingen van de KNVB en het toezicht dat deKNVB op grond daarvan dient uit te oefenen.
Feyenoord heeft de vorderingen bestreden.
De Rechtbank heeft de vorderingen van de KNVB afgewezen.
Tegen dit vonnis heeft de KNVB hoger beroep ingesteld bijhet Gerechtshof te 's-Gravenhage.

Het geschil
Centraal in deze zaak staat de vraag aan wie deuitzendrechten met betrekking tot wedstrijden in de door de KNVB georganiseerdeEredivisie en Eerste divisie toekomen. Volgens de KNVB luidt het antwoord opdie vraag: aan de KNVB en de in die divisies spelende clubs gezamenlijk.Feyenoord daarentegen stelt zich op het standpunt dat die rechten uitsluitendtoekomen aan de thuisspelende club.
De clubs hebben uit hoofde van hun eigendomsrecht van hetstadion in beginsel de vrijheid om aan hun toestemming tot het betreden ervanbeperkingen te verbinden, ook met het oog op het tot stand brengen van radio-en televisieuitzendingen.
In verband hiermee kan Feyenoord in beginsel aanspraak maken op deuitzendrechten van voetbalwedstrijden die gespeeld worden in het stadion of ophet terrein waarvan zij eigenaar zijn of waarvan zij een gebruiksrecht hebben.De enkele omstandigheid dat de KNVB gedurende tientallen jaren heeftgecontracteerd ter zake van de uitzendrechten brengt niet mee dat ze medegerechtigdzijn tot die uitzendrechten.
Uit de reglementen vande KNVB blijkt namelijk niet dat er overdracht plaatsvind van de uitzendrechtenaan de KNVB.

De beslissing
De Hoge Raad stelt Feyenoord in het gelijk en veroordeeltde KNVB in de kosten van het geding. De clubs hebben het recht om de thuisgespeelde wedstrijden uit te zenden, in welke vorm dan ook (radio, televisie,internet).


De uitspraak staat HIER 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten