woensdag 22 februari 2012

Eigen schuld, dikke bult?

De feitenX heeft zich ingeschreven voor rijlessen bijRuitercentrum Stal Mansour. In het door X ondertekende inschrijfformulier staat onder meer: 
"- Hij/zij is bekend met het feit dat StalMansour niet aansprakelijk kan worden gesteld voor welke schade dan ook,hem/haar of zoon/dochter overkomen, als gevolg van het volgen van lessen,buitenritten of andere activiteiten, en het verblijf op het terrein of in destallen van het ruitercentrum." 
Tijdens een paardrijles is X een ongevaloverkomen waarbij zij ernstig gewond is geraakt. Het paard Jonker is tijdens derijles op 3 juni plotseling gaan steigeren waardoor X van het paard isgevallen. Het paard is ook gevallen en daarbij op X terechtgekomen. 

Het geschil 
X vordert dat de rechtbank Stal Mansour zalveroordelen tot betaling aan haar van het bedrag van alle geleden en nog telijden schade en Stal Mansour te veroordelen in de kosten van dit geding. X voert daartoe aan dat Stal Mansourop grond van een onrechtmatige daad en de aansprakelijkheid van de bezitter vaneen dier aansprakelijk is voor de door het paard Jonker aan X veroorzaakteschade. Stal Mansour heeft de vorderinggemotiveerd bestreden. 

Debeoordeling van het geschil 
Uit een onafhankelijk deskundig onderzoek kanworden afgeleid dat aan Stal Mansour noch aan X enig verwijt kan worden gemaaktvan het ongeval. Er is vastgesteld dat Jonker normaal functioneert en tot opheden dat nog steeds doet. Het ongeval is veroorzaakt door de onberekenbaarheidvan het paard Jonker. Zowel Stal Mansour als X - een ervaren ruiter, waren zichvan het risico dat besloten ligt in de eigen energie van het paard bewust. 
Artikel 6:179 BW(aansprakelijkheid bij dieren) brengt met zich dat Stal Mansour - bezitter vanhet paard Jonker - in beginsel aansprakelijk is voor de door dit paardveroorzaakte schade. Enig verwijt aan de zijde van Stal Mansour is daarvoorniet nodig. Dit sluit echter niet uit dat op grond van artikel 6:101 BW(eigenschuld) de schade gedeeltelijk of geheel door X moet worden gedragen. Ookhiervoor is niet vereist dat aan X enig verwijt ten aanzien van het ongeval kanworden gemaakt. X is vrijwillig op het paard Jonker gaan rijden en heeft zichdaarmee vrijwillig binnen het bereik van de risico's begeven terwijl zij zich -gezien haar ervaring als ruiter - van dit risico ook bewust moet zijn geweest.De rechtbank is van oordeel dat het ongeval zich daarmee heeft voorgedaan zowelbinnen de risicosfeer van Stal Mansour als binnen de risicosfeer van X. Ditbrengt dan met zich dat de schadelijke gevolgen van dit risico over StalMansour en X evenredig moeten worden verdeeld. Aldus moet X ingevolge artikel6: 101 BW (eigen schuld) de helft van de schade dragen en is Stal Mansour inbeginsel voor de helft van de schade aansprakelijk.

De beslissing 
-De rechtbank veroordeelt Stal Mansour totbetaling aan eiseres van de helft van alle in verband met het ongeval geledenen nog te lijden schade, welke schade nader dient te worden opgemaakt bij staaten te worden vereffend volgens de wet.
-veroordeelt gedaagde in de kosten van deprocedure tot aan dit vonnis
De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten