vrijdag 3 februari 2012

Non-actief stelling te snel

Arbitraalvonnis KNVB Knr. 1316
SportverenigingKickers’ 69 tegen Dhr. Planken
Arbitrage S.V. Kickers '69-Planken, 15 september 2011


Defeiten

Bij verzoekschrift d.d. 19 juli 2011 heeft verzoekster,hierna te noemen: “Kickers’69” de arbitrage commissie verzocht dearbeidsovereenkomst tussen Kickers’69 en verweerder, hierna te noemen:“Planken” te ontbinden onder toekenning van een ontbindingsvergoeding van€2.375,- aan Planken

Bij verweerschrift d.d. 9 augustus 2011 heeft planken dearbitrage commissie primair verzocht het verzoekschrift van Kickers’69 af tewijzen en subsidiair bij toewijzing van het verzoek aan Planken een vergoedingtoe te kennen gelijk aan het salaris dat Planken zou hebben genoten indien dearbeidsovereenkomst niet tussentijds zou zijn ontbonden. Daarnaast heeftPlanken de arbitrage commissie verzocht Kickers’69 te veroordelen totvergoeding van een bedrag van €3.733,63 kosten rechtsbijstand en overigeproceskosten.
Planken geeft aan dat hij regelmatig wordt uitgescholden en eennegatieve lichaamstaal van de selectie ontvangt, waarna het bestuur vanKickers’69 hem op non-actief heeft gesteld.

Hetgeschil
Partijen verschillen van mening over de vraag of de tussenhen vigerende arbeidsovereenkomst dient te worden ontbonden wegens gewichtigeredenen en zo ja, welke vergoeding dan aan Planken toekomt. De arbitragecommissie neemt in de beoordeling mee dat tussen Planken en (tenminste een deelvan) de selectie van Kickers’69 een verstoring in de verhouding is ontstaan.

Debeslissing
De arbitragecommissie overweegt dat sprake is van eenzodanige verandering in de omstandigheden dat billijkheidshalve dearbeidsovereenkomst de arbeidsovereenkomst gewichtige redenen dient te wordenontbonden. De arbeidsverhouding is tussen beide partijen zodanig verstoord datiedere kans op een zinvolle samenwerking is vervlogen.
De arbitragecommissie besluit de arbeidsovereenkomst wegensgewichtige redenen te ontbinden per 1 oktober 2011. De arbitragecommissie isvan mening dat Kickers’69 te snel tot non-actief stelling is gegaan maar ookdat Planken niet alles heeft gedaan om de verhoudingen tussen de partijenwerkbaar te houden.
De arbitragecommissie stelt Kickers’69 in de gelegenheidvóór 25 september het verzoekschrift in te trekken. In het geval dat Kickers’69 wel van het intrekkingsrecht gebruikmaakt:

  • Veroordeelt Kickers’69 in de kosten van de arbitrage, zijnde €250,00 aan de zijnde van de KNVB en €1.250,00 aan de zijnde van de gemachtigde.

Inhet geval dat Kickers’69 geen gebruik maakt van het intrekkingsrecht:

  • Ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen partijen per 1 oktober 2011, onder toekenning van een bedrag van €6.000,00 netto

Veroordeelt Kickers’69 in de kosten van de arbitrage, zijnde€250,00 aan de zijde van de KNVB en €750,00 aan de zijde van de gemachtigde vanPlanken;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten