zondag 25 maart 2012

Ruzie over promotie naar de eerste klasse amateurvoetbal



De feiten
PFC is een amateurvoetbalclub en is in het seizoen 2009/2010 3e geworden in de 2e klasse van het district West II. Op 9 mei 2010 heeft PFC een beslissingswedstrijd gespeeld tegen voetbalvereniging GDA. GDA heeft de beslissingswedstrijd gewonnen en is hierdoor rechtstreeks gepromoveerd naar de eerste klasse. PFC kon nog naar de eerste klasse, maar dan moest de nacompetitie gewonnen worden. Deze werd verloren. SCO’63 wordt 2e en TOGB wint de nacompetitie en gaat naar de eerste klasse.
Het districtsbestuur heeft van een andere voetbalvereniging, Tonegido, vernomen dat zij opgeheven zal worden. Tonegido zou uitkomen in de eerste klasse. Dit betekent dat er een open plaats komt in de eerste klasse. Het districtsbestuur heeft laten weten dat SCO’63 deze plaats krijgt. Hier is PFC het niet mee eens aangezien PFC 3e is geworden in de competitie.

Het geschil
PFC vordert dat de KNVB PFC laat promoveren naar de eerste klasse voor het voetbalseizoen 2010/2011. Op basis van de 3e plaats in de competitie zou PFC recht hebben op een plaats in de eerste klasse. Gezien de extra plaats had de beslissingswedstrijd tussen PFC en GDA niet gespeeld hoeven worden. SCO’63 is in de reguliere competitie als vierde geëindigd.
Uit het reglement volgt dat de opengevallen plaats wordt aangevuld met de periodekampioenen, zijnde de deelnemers van de nacompetitie. Indien de plaats daarmee niet opgevuld kan worden, dan komt het elftal dat in de eindrangschikking de meeste punten heeft behaald (PFC) in aanmerking voor promotie.
SCO’63 en PFC hebben beiden nacompetitie gespeeld. Het reglement bepaalt dat het districtsbestuur op een door hen te bepalen wijze de open plaats opvult. Het districtsbestuur heeft een keuzevrijheid met betrekking tot welk elftal in aanmerking komt voor het opvullen van de opengevallen plaats. Dit betekent dat het feit dat zowel SCO’63 als PFC periodekampioen zijn geworden, geen gegeven is voor opvulling door één van deze elftallen van de opengevallen plaats.

De beslissing
In de nacompetitie van de periodekampioenen was SCO’63 de verliezend finalist en is op grond van voornoemd reglement gepromoveerd naar de eerste klasse. Het standpunt van PFC dat zij tot de eerste klasse moet worden toegelaten omdat zij als derde in de reguliere competitie is geëindigd, wordt op grond van voornoemd reglement verworpen. Indien PFC het niet met het reglement eens is dan dient zij dit voor te leggen aan de Algemene Vergadering Amateurvoetbal.
Aan de stelling van PFC dat de beslissingswedstrijd tegen GDA achterwege had kunnen blijven zegt de rechter het volgende. Het districtsbestuur West II heeft pas na voornoemde beslissingswedstrijd van Tonegido vernomen dat zij zich zou terugtrekken uit de eerste klasse.
Gelet op het voorgaande is de voorzieningenrechter van oordeel dat het districtsbestuur in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. Van een tekortkoming dan wel onrechtmatig handelen jegens PFC is geen sprake.

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten