woensdag 14 maart 2012

Student stelt ROC aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens door school georganiseerde activiteit


De feiten 
Een student heeft letselschade opgelopen tijdens een door de school georganiseerde kartwedstrijd. De student stelt de school, het ROC Twente, aansprakelijk voor de schade. Het ROC van Twente heeft voor alle ingeschreven studenten een verzekering afgesloten. 
De verzekeraars hebben uitkering geweigerd op grond van art. 3 van de polis van de hiervoor bedoelde verzekering. Kort gezegd is in genoemd artikel bepaald dat verzekeraars niet tot uitkering gehouden zijn indien een ongeval plaatsvindt bij het deelnemen door verzekerde aan een snelheidswedstrijd met motorrijtuigen, motorvaartuigen, bromfietsen, (motor)rijwielen of voorbereidingen hiervoor. De student is al bij de rechtbank en het gerechtshof geweest waar zij te horen kreeg zelf aansprakelijk te zijn.

Het geschil
De student stelt dat het ROC toerekenbaar is tekortgeschoten doordat het ROC haar als minderjarige heeft laten deelnemen aan een verplichte onderwijsactiviteit, terwijl daarvoor geen adequate dekking op grond van een verzekering bestond, althans dat het ROC bij haar het vertrouwen heeft gewekt dat er een adequate ongevallenverzekering was. Nu de verzekeraar niet uitbetaald vordert de student de schade op het ROC.

De beoordeling
Vast staat dat het ROC een dergelijke verzekering heeft afgesloten en dat de student als verzekerde rechten aan deze polis kon ontlenen. Zij heeft die rechten ook ingeroepen, maar heeft moeten ervaren dat de verzekeraar met een beroep op een uitsluitingbepaling dekking heeft geweigerd. Vervolgens heeft zij het ROC aansprakelijk gesteld voor de door haar als gevolg van het ongeval geleden schade. De Hoge Raad neemt daarbij in aanmerking dat van algemene bekendheid is dat ongevallenverzekeringen beperkingen en uitsluitingen van de dekking kennen, in het bijzonder bij risicovolle activiteiten. Verder is van belang dat de student niet gemotiveerd heeft weersproken dat de schoolongevallenverzekering die het ROC heeft afgesloten de meest uitgebreide is die door verzekeraars aan scholen wordt aangeboden, en evenmin de stelling van het ROC dat zij nooit heeft geïnformeerd naar de inhoud van de schoolongevallenverzekering. In dat licht bezien kan niet gezegd worden dat de student redelijkerwijs een verdergaande dekking mocht verwachten dan die welke uit de schoolongevallenverzekering voortvloeit.

De beslissing 
De Hoge Raad: 
verwerpt het cassatie beroep van de student.
veroordeelt de student in de kosten van het geding in cassatie.

De uitspraak staat HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten